Hindistan’ın ımf’in satışa koyduğu altının yarısını satın aldığını açıklamasının ardından altın fiyatlarında yaşanan artış trendi ilk defa net bir şekilde geçen haftanın ikinci yarısı itibariyle kırılmış oldu. Altın fiyatları 1220 dolara kadar çıktıktan sonra haftasonuna 1160 dolar gerileyerek girdi.
Altın fiyatları 1200 dolar sınırında dans ederken pozisyon açan yatırımcıların konuyla ilgili olarak biraz telaşa kapılmış olduklarına dair bir varsayımda bulunursak herhalde yanılmış olmayız. şahsen biz de böyle bir pozisyonda olsak da az da olsa endişelenirdik. Altının ons fiyatının 1200 dolarken pozisyon açanların bu konuda düşünüp taşınarak araştırma yaparak karar verdiklerini umuyoruz. “düşünüp taşınıp” derken bu yatırımcıların böyle bir tarihi rekor fiyat civarlarında seyreden altında pozisyon açmadan önce kendilerine kar realizasyonu için hedef bir fiyat işler tersine dönerse, yani altın fiyatlarında aşağıya doğru bir trend başlarsa zararlarını nerede kesmeleri gerektiğine dair bir zarar kesme fiyatı belirlemiş olmaları gerektiğini kastediyoruz. Şahsi görüşümüz bu yaşanan gerileme nedeniyle endişelenmenin normal bir tepki olacağı ancak telaş edip pozsiyon kapatmak için erken olabileceği yönünde. Tamam, altın fiyatlarının aldığı bu 40 dolarlık kayıp, konuşulan yıl sonu hedeflerinin revize edilmesine sebep olmuş olabilir, ancak orta ve uzun vadede altın fiyatlarında hala önemli bir artış potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Bizi bu düşünceye iten sebebe gelirsek: dünyada dolar dışında yeni bir rezerv para birimi arayışı hala devam ediyor. Tüm dünyanın içinde bulunduğu ekonomik şartlar düşünüldüğünde amerikan dolarının zayıf bir seyir izlemesi, tüm dünya tarafından ucuz olması nedeniyle amerikan ürün ve hizmetlerinin talep görmesine neden oluyor. Amerikan menşeeli ürün ve hizmetlerin talebinin artması demek, amerika’nın bu talepleri karşılamak için istihdam hizmetlerinin talebinin artması demek, amerika’nın bu talepleri karşılamak için istihdam yaratmasına ve amerika’da işlerin düzelmesine sebep olacağından, amerikan hükümetinin işine geliyor. Amerika, çıkarları bu yönde olması nedeniyle tüm dünyaya para basmaya devam ediyor.
Başta çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin önemli bir kısmının merkez bankası rezervlerinin önemli bir kısmı dolar olduğu için, bu durum söz konusu ülkelerin hiç hoşuna gitmiyor. Çünkü dünya üzerindeki dolar bolluğu nedeniyle bu ülkelerin merkez bankası rezervlerinin alım gücü önemli ölçüde gerileme tehlikesiyle karşı karşıya Öte yandan ekonomik büyüme yaşanmaya başlandığında, bu ülkeler bu rezervlere üretim için ihtiyaç duyacakları hammade alımında ihtiyaç duyacaklar.