Altın fiyatları yeni bir rekor kırarak ons başına 1400 dolar sınırını da geride bırakırken, değerli metaller içinde belki de en popüler olan altının enflasyona göre ayarlı 30 yıllık rekoru da kıracağına inananların sayısı her geçen gün artıyor. Bu seferki yeni rekora sebep olan artışa gerekçe yine FED’in para politikasında gevşek seyrin devam edeceğine dair açıklamaları neticesinde zayıflayan doların üzerine, Yunanistan’dan sonra Avrupa birliği’nde bu kez İrlanda’nın borcuna ilişkin endişelerin bir anda artarak tuz biber ekmesi olarak özetleyebiliriz. Dünya piyasalarına ve global ticaretinde hakim iki önemli para birimiyle ilgili güvenin azalmasına sebep olan bu haberlerin ardından, güvenli liman olarak kabul gören altın fiyatlarının yeni bir rekor daha kırmasına hiç şaşırmamak gerekir.
Yılbaşından önce altının ons cinsinden dolar fiyatının 1410’un üzerinde bir noktaya ulaşacağını, sonrasında ürkütücü bir şekilde 1200 küsur dolara kadar gerileyip, daha uzun vadede 1300 dolarlar seviyesinde seyredeceğini tahmin ediyoruz. Zira güvenli liman olsun olmasın altının bir başka özelliği de mevsimsel bir talebe sahip olmasıdır. Geçen sene de birkaç haftalık bir sapmaya rağmen benzer bir performans sergilediğini hatırlayanlar olacaktır. Altın fiyatları 1200 doları geride bırakırken biz dahil bir çok kişi “tamam artık bir sonraki hedef 1300” diyerek ne zaman olacağını tartışmaya başlamıştı. Bu heyecan kısa sürmüş ve altın fiyatları ürkütücü bir şekilde gerilemiş, hemen yeni bir rekor daha kıracak diye zirve seviyelerden pozisyon açanların bırakın kara geçmeyi, zararlarını kurtarmaları iki ayı bulmuştu.
Bu yüzden altın mevimselliğini göz önünde bulundurarak fiyatların ulaştığı bu rekor seviyelerde yeni pozisyon açmak yerine, 1410’u geride bırakır bırakmaz daha önceden açılmış pozisyonlarında bir kar realizasyonu daha doğru bir hareket olabilir. Halihazırda bir pozisyonunuz yoksa 1410 ila 1420 dolar arasındaki performansını takip etmekte, gerileyip gerilemeyeceğini görmekte fayda olacaktır, daha ileriki tarihlerde yaşanacak bir gerilemede yeni pozisyonlar açmak kaydıyla tabii. Zira birçok profesyonel altın fiyatlarının birkaç yıl içerisinde enflasyona göre ayarlanmış olarak da yeni bir rekor kıracağını tahmin ediyor. Enflasyona göre ayarlandığında, altın fiyatlarında bugüne kadar ki en yüksek seviye 2.250 dolar ile şubat 1980’de görülmüştü. O tarihte altının onsu nominal olarak 850 dolara ulaşmıştı.
Değerli metallerin fırsatlar yarattığına inananlarının unutmaması gereken bir konu da altının kuzeni platinin performansı olacaktır. Barclays capital’ın geçtiğimiz haftalarda yayımladığı teknik analizde platin fiyatlarının bu yıl 1.750 dolara kadar tırmanabileceğine dikkat çekildiği raporu hatırlamakta fayda var. Yakın dönemde düzeltme görülme ihtimalinin de olası olmadığını ifade eden bankanın analizinde platin fiyatları için ” şu anda en alt düzeyde ” denilmişti. Yatırımcıların altın ve diğer değerli metallere olan ilgisi, hükümetlerin para gevşetme politikaları ve avrupa birliği’nde ülkelerin teker teker borçlarını döndürme konusunda ortaya çıkan endişeler devam ettikçe, altın fiyatlarında artış trendinin devam edeceği yönünde görüşlerin arttığı ifade ediliyor. Altında hala fırsatlar var ama belli bir disiplin içerisinde kar realizasyonu uyguladığınız müddetçe. Ülkemizde altına yatırımı düşünenler için esneklik ve maksimum fayda sağlayan alternatif yatırım araçlarının hangileri olduğunu ise bu yazımızda bulabilirsiniz.
Son olarak her zaman yaptığımız hatırlatmayı tekrar yapalım, makalelerimizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyelerimiz, yorum ve tavsiyede bulunan bizlerin kişisel görüşlerine dayanır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayacaktır. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı vermek yerine bir profesyonelden destek almanız daha uygun olabilir.