1 haziran 2020 itibariyle bazı bankaların normalleşme adımları içerisinde para transferinden ücret almaya başlayacağını tahmin ettiğinizden bahsetmiştik. Hatta bu normalleşme aksiyonlarının içinde ATM’den kart ile para çekme limitlerinin güncellenmesinin de yer alacağını da eklemiştik. Ancak bunun için 65 yaş üstü için geçerli olan sokağa çıkma yasağının kalkmasının bekleneceğini tahmin etmiştik. Akbank bu tahminimizi yanlış çıkarttı.
Akbank ATM günlük para çekme limitlerini güncelledi
Türkiye’nin dijital bankası akbank 1 haziran itibariyle ATM’lerinden kart ile ücretsiz günlük para çekme limitini yeniden 1500 TL’ye indirdi. Ancak Akbank mobil QR kod ile ATM’lerden günlük 5000 TL’ye kadar para çekme işlemini ücretsiz yapabiliyorsunuz.
65 yaş üzeri emekli maaşı müşterileri mağduriyet yaşıyor
İlk bakışta ortalama bir akbank maaş müşterisi için makul bir uygulama gibi gözükse de, bu durum çok sayıda 65 yaş üstü akbank emekli maaş müşterileri için bir mağduriyet sebebi haline geldi. Bu kişilerin sokağa çıkmalarının da yasak olduğunu düşünürseniz, dışarda geçirebilmeleri için kendilerine tanınan sınırlı serbest zamanda 1500 TL’den daha fazla bir tutarda para çekebilmeleri için tek çare akbank mobil müşterisi olarak ATM’den QR Karekod ile çekmeleri.
Akbank mobil kullanıcı deneyimi
Burada en önemli sorun mobil bankacılık kullanıcı deneyimi benim gördüğüm hiç bir bankanın mobil bankacılık tasarımı 65 yaş üstü için uygun değil. Tasarım önceliği akıllı telefon ekranlarına maksimum işlem setini yerleştirmeye ve sürate verilmiş. 65 yaş üzeri için daha büyük puntolar kullanmak gerekiyor, işlem seti için para transferi, kredi kartı ödeme, fatura ödeme, hesap açıp kapatma yeterli. 65 yaş üzeri için sms otp için bekleme süresi bile yeterli değil. Akbank bu uygulama ile adet emekli maaş müşterilerini hedeflemiş Dediğim gibi sadece akbank değil, neredeyse tüm bankaların mobil şube tasarımları 65 yaş üzeri müşteriler için zorlayıcı. 65 yaş üstü kullanıcılarının önemli bir kısmı zaten akıllı telefon kullanmıyor. Kullansa bile bu cihazları telefon etmeyi, facebook, whatsapp ve aile ile görüntülü görüşmeyi ancak beceriyor.