Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredilendirmede kabul veya red anlamında, bankanın kabul görmüş ilkeleri doğrultusunda hareket edeceklerini belirterek, “Ahmet’e göre kredi” “Mehmet’e göre kredi” “Bizim başkana göre kredi.” Böyle bir şey yok. Bir kredi verebiliyorlarsa, hepimiz vereceğiz.
Verilmiyorsa hiç birimiz vermeyeceğiz. Bunun için kredi modül sistemlerinin bireyselini ve KOBİ firmalarını içerek bölümlerini bitirdik. Büyük firmalarla ilgili rating çalışmamız bugün yarın bitmek üzere” dedi.
Aydın, düzenlediği basın toplantısında, bankanın içinde bulunduğu değişim dönüşüm projesinin yanı sıra, kısa ve orta vadeli hedeflerini açıkladı.
Bankanın yaptığı yazılı açıklamalar hariç, ilk defa ziraat bankası’nın genel müdürü olarak basın mensupları ile biraraya geldiklerini belirten aydın, dünyadaki makro ekonomik çerçeve ve bu çerçevenin kendilerine neleri zorunlu kıldığını söyledi.
Bankacılık sektöründe gelecekte daha da kesinleşmesini beklediklerini dile getiren hüseyin aydın, “O zaman bankayı, bu rekabet ortamına hazırlamamız gerekiyor. Pazarın bize sunduğu fırsatları da kullanmak istiyoruz. Tek kelimeyle, kesinleşen rekabete pazarın sunduğu fırsatları değerlendirmek için bir değişim zorunluluğu kaçınılmaz hale geliyor” dedi.
Ziraat’in hangi alanlarda değişim ihtiyacı gereksinimi bulunduğu konusuna değinen aydın, bu konuda alt yapı ve organizasyon dediklerini, bunu söylediklerinde içinde insan kaynağı, teknoloji sermaye ihtiyacı bulunduğunu bu üçünün yeniden yapılandırılması gerektiğini bildirdi.
Riskleri yönetecek Risklerin de iyi yönetilebilmesi gerektiğini dile getiren aydın, “kendimizi kendimizin kontrol edebilmesi, müşterimizin de risklerinin iyi yönetilmesi lazım. Onun için olmazsa olmaz kuvvetler ayrılığı. Ne demek kuvvetler ayrılığı Müşteriyi bulan ile onu fiyatlayan, tahsis yapan, onun operasyonunu yapan müşteri banka içinde ayrışması gerekir. Bu alanda bir değişimin kaçınılmaz olduğunu söylüyoruz.” dedi. Bunların yetmediğini iş modelinin de etkin hale getirilmesi gerektiğini kaydeden hüseyin aydın, “Eğer 44 bankanın faaliyet gösterdiği bir ortamda, X bankasının 15 günde tahsis ettiği ve kullandırabildiği bir krediyi, siz 1.5 ayda tahsis eder ve kullandırmaya çalışırsanız, size şu tip bir müşteri gelir. Veya bu müşteriye ekstra şu avantajları sağlamamız gerekir. Bir defa daha ucuz fiyatlayacaksınız. Daha uzun bir vade vereceksiniz ve belki talep ettiğinden daha yüksek miktarlı kredilendirme yapacaksınız. Eşikler arasında farklı olabilmek için müşteriye erişimin, müşterinin size erişiminin mutlak kolaylaştırılması gerekir. Biz iş modelimizi müşterinin ihtiyaçlarına daha etkin cevap verecek hala getirmek zorundayız. Onun için de değişmek bizim için kaçınılmaz” diye konuştu.