Bankalararası kart merkezi a.ş BKM tarafından eylül 2015’te duyurusu yapılan TROY VISA mastercard ya da amex gibi bir kart sistemi.
Adını “Türkiye’nin ödeme yöntemi” sloganının baş harflerinden alan TROY ile 2016’da tanışacağız. TROY Başlangıçta türkiye’nin yerel kart markası olacaksa da, bankaların diğer ülkelerdeki faaliyetleri veya uluslararası kart markaları ile yapacakları ortaklıklar ve anlaşmalar sayesinde ileride yurtdışında da kullanım imkanı sağlayacaktır.
TROY nedir.
TROY VISA veya mastercard gibi bir kredi kartı banka kartı markasıdır.
Milli Markadır, %100 Türk malıdır.
Kart sistemi ve işletimi BKM tarafından ülkemizde yürütülecektir.
TROY Markalı kartlar başlangıçta sadece ülkemize geçerli olacaktır.
TROY Tüketicilere ne sağlayacaktır.
TROY ile kart hizmetleri ucuzlayarak, bugüne dek kart edinmemiş tüketiciler de bu hizmetlerden faydalanabileceklerdir.
TROY kart kuralları ülkemize uygun olarak hazırlanacağından, bunun tüketiciye olumlu geri dönüşü olacaktır. TROY şemsiyesi altında, ülkemiz tüketicisinin ihtiyacına göre yeni teknolojilere daha hızlı uyum sağlanabilecek, beklentiye uygun yerel ödeme yöntemleri geliştirilebilecekdir.
Rakamlar troy diyor
BKM tarafından açıklanan verilere göre,
Ülkemizdeki kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılan toplam işlemin %97’si türkiye’de gerçekleşiyor.
Sadeece %3’lük küçük bir kısmı yurt dışında yapılıyor.
Ülkemizdeki ödemelerin %40’ı kartla, %60’lık bölümü nakit olarak gerçekleşiyor.
Küçük tutarlı nakit işlemlerin finansal ya da kartlı sistemlere entegre edilmesi mevcut bankacılık ve kart işlem maliyetleriyle pek mümkün görünememekte olup TROY’un hayata geçirilmesi ile birlikte, şu ana kadar ürün ve hizmet maliyetleri nedeniyle finansal sistemle tanışmamış olan bireylere de hizmet götürülebilecek ve daha fazla vatandaşımız kart hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.
TROY nasıl çalışacak.
TROY somut olarak 1 nisan 2016’da hayatımıza girecek. İlk aşamada manyetik bantlı banka kartı ve emv özelliği taşıyan çipli kredi kartı ile cüzdanlarımızdaki yerini alacak olan TROY, temassız ve mobil teknolojilerini de içerecek şekilde geliştirilecektir.