Kriz etkilerini hissetirdikçe çalışanlar olarak haklarımızı öğrenmek elzem bir hale geldi. İş güvencesinin giderek azaldığı bu dönemde işsizlik sigortası daha da önemli hale geldi. İşsizlik sigortasından bir işyerinden kendi isteği ya da kusuru dışında ayrılan çalışanlar yararlanabilir. 2000 yılından itibaren bu sigortanın tutarı da diğer primler gibi çalışanların maaşlarından SSK’ya yatırılmaktadır. Bu sistemde hem çalışan hem işveren prim için para vermekte olup, devlet de katkıda bulunmaktadır.
Bu sigortadan yararlanabilmek için çalışanın son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası ödemesi işten ayrılmadan önceki son 120 gün çalışıyor olması gerekmektedir. İşsizlik sigortasından yararlanmak için işten ayrılma bildirgesi ve kimliğinizle birlikte 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmanız gerekir. İş verenin de 15 gün içinde başvuru yapma zorunluluğu vardır. Ne kadar süre işsizlik sigorta ödeneği alabilirsiniz.
600 gün prim ödemiş iseniz 180 gün 900 gün prim ödemiş iseniz 8 ay 1080 gün prim ödemiş iseniz 300 gün 10 ay sigorta ödeneği alabilirsiniz.
Ne kadar işsizlik sigorta ödeneği alabilirsiniz.
Son 4 aylık prime esas kazançlarınızdan ortalama günlük kazancınız hesaplanır. Bu miktarı ikiye bölünce günlük alacağınız sigorta tutarı bulunur. Fakat bu tutarın alt limiti ve üst limiti vardır. Eskiden en az alacağınız tutar asgari ücretin yarısı iken, şimdi asgari brüt ücretin %40’ı oldu. En fazla alabileceğiniz tutar ise eskiden asgari ücretin netini aşamaz iken, şu andaki tutar brüt asgari ücretin %80’ini aşamaz durumda. Böylece 2008 yılında işsizlik ödenekleri bir miktar yükselmiş oldu.
Bir önemli nokta: işsizlik sigortası alırken bir işe girmek, İŞKUR’un önerdiği mesleki eğitimlere katılmamak ya da İŞKUR’un çağrılarını dikkate almamak durumunda işsizlik sigortası kesilir.