İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Her bankanın faiz oranı değişiklik gösterir. İhtiyaç kredisi faiz oranları, Merkez Bankası (MB) kararlarına göre belirlenmektedir. Merkez Bankası kararlarına göre bankalar da kendi faiz oranlarını belirlerler. Bankalar, MB’nın açıkladığı alt ve üst (faiz oranı) sınırlara göre faiz oranlarını belirlerken serbesttirler. Kredi hesaplaması ve aylık ödeme planı bu kriterlere göre yapılır. Örneğin;
20.000 TL ve 24 ay vade ve faiz oranı yüzde 1,70 için kredi hesaplaması yapılırsa aylık taksit 1.062,22 TL, toplam geri ödeme 25.593,28 TL olur.
50.000 TL ve 36 ay vade ve faiz oranı yüzde 1,70 için kredi hesaplaması yapılırsa aylık taksit 1.974,27 TL, toplam geri ödeme 71.323,72 TL olur.
İhtiyaç Kredisi Nedir?
İhtiyaç kredisi, bireylerin ticari amaçlar dışında eğitim, seyahat, evlilik, taşınma, alışveriş, beyaz eşya gibi ya da mevcut borcu bulunan kişilerin her türlü ihtiyacını karşılamak farklı vade seçenekleri ile özel ve kamu bankalarının sağladığı finansal destektir. İhtiyaç kredisi belirli süre karşılığında tüketicilere verilir. Kredi çekerken alınan miktardan fazlasını bankalara geri ödemek gerekiyor. Bunun nedeni ise bankaların belirlediği faiz oranlarıdır. Ödeme planı banka ve tüketici arasında belirlenen vadelere göre değişir.
İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?
İhtiyaç kredisi çekebilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- 18 yaşından büyük olmak
- Gelir belgesi
- Sigorta girişinin olması
- Kredi notunuzun yeterli olması.
- Kredi çekerken en önemli kriterlerden birisi de kredi notudur. Tüketicinin kredi notu ne kadar yüksekse bankalardan kredi alabilme imkanı daha kolaydır.
İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Nasıl Öğrenilir?
Yukarıdaki kredi hesaplama oranları ve faizi örnek olarak verilmiştir. Her bankanın kredi faizi farklıdır. Kredi faiz oranları Merkez Bankasının alt ve üst faiz oranı sınırlarına göre belirlenir. Bankalar bu oranlar doğrulusunda faiz oranlarını belirleyebilir. güncel faiz oranları hakkında bankaların resmi web sitelerinden, mobil uygulamalarından ve çağrı merkezlerinden bilgi alınabilir.
Bunların dışında çoğu özel ve kamu bankasının kendilerine ait kredi hesaplama sayfaları bulunur. Bu hizmet sayesinde tüketiciler kredi miktarı ve vade bilgilerini girerek kredi hesaplama işlemlerini kolayca yapabilirler.