Tüketicilerin bilmesi gerekenler
Borç yapılandırma imkanı bankalar tarafından genelde gecikmeye, idari veya kanuni takibe düşmüş müşteriler için yapılıyor. Geçmiş yıllarda yapılan uygulamalardan bildiğimiz kadarıyla yapılandırma talebi kabul edilen müşterilerin borçları kredi veya kredi kartından kaynaklanıyorsa, ilgili banka bu tüketici ile ilgili KKB ve Merkez bankası kaydı yaratıyor. Söz konusu kayıtlar, ilgili veritabanlarında idari takip veya kanuni takip olarak gösterildiğinden, borçlarının geri ödenmesi tamamlansa bile tüketiciler bu kayıtlar nedeniyle ileride yaptıkları kredi ve kredi başvurularında reddedilme riski ile karşı karşıya.
Eğer sicil affı yasası ile ilgili yazılarımızı okuduysanız, kayıtları af kapsamında Merkez Bankası kayıtlarından silinecek tüketicilerin, öncelikle borçlarını temmuz ayının sonuna kadar geri ödemiş olmaları gerektiğini biliyor olmalısınız. Yani, borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen tüketicilerden borç geri ödeme planlarını temmuz ayından ilerki bir tarihte tamamlanacak şekilde yapanlar, sicil affından faydalanmıyor olacaklar. Bu o kadar da kötü birşey değil, zira bankalar zaten kredi ve kredi başvurularını değerlendirirken öncelikli referans olarak KKB kayıtlarını esas alıyorlar. KKB kayıtları da sicil affı kapsamına girmiyor. Yani sicil affı kapsamında merkez bankası kayıtlarınızın silinmesi kesinlikle size kredi verileceği anlamına gelmiyor. KKB de bulunan kayıtlara dayanarak başvuruların reddedilme olasılığı hiçde az değil.
Öte yandan bu yeniden bu tip yeniden yapılandırma programları, yukarıda bahsettiğimiz gibi bankalara borç olup gecikme sorunu yaşayan ve ” ne olursa olsun borç kapatayım bir beş sene de yeni kredi veya kredi kartı istemiyorum” diye düşünen tüketiciler için bir çıkış yolu sağlaması açısından önemi büyük. Bu yapılandırma seçenekleri için detaylı bilgiyi, borç olan bankaların şubelerinden veya alacak yönetimi servislerinden, yani gecikme yaşadığınızda sizi arayan banka görevlilerinden alabilirsiniz.