Kredi Başvurusu İptali Nasıl Yapılır?
Kredi başvurusunu iptal etmek için kredi başvurusunda bulunulan kurum ile iletişime geçilmelidir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca kredi başvurusunda bulunup kredi onayı alındıktan sonra krediyi kullanmamak mümkündür. Kredi başvurusu iptali için onaylanmış krediyi kullanmamak yeterlidir, kredinin kullanılmaması durumunda kredi başvurusu belli bir süre sonra kendi kendine iptal olur ancak kredi başvurusu yapılıp kredi onayı çıktıktan sonra banka ya da ilgili finansman kurumu ile irtibata geçerek krediyi iptal etmek daha uygundur.
Kredi Başvurusu Değerlendirme Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?
Kredi başvurusunun değerlendirme sürecinde ilk olarak başvuruda bulunan kişinin Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından işletilen Findeks puanına (kredi notuna) bakılır. Kredi başvurusunda bulunan kişi ya da kurumun kredi notunun 1100 ve üzerinde olması önemlidir. Kredi başvurusu yapan kişinin, 1500 ve üzerinde kredi notuna sahip olması ise en ideal koşuldur. Başvuru yapanın Findeks puanı değerlendirilir ve olumlu sonuçlanmasının ardından kişinin toplam kredi limitlerine ve gelir durumuna bakılır. Bankada kayıtlı gelir durumunun talep edilen kredi için yeterli olmaması durumunda başvuru sahibinden gelirini kanıtlayan ilave belgeler talep edilir. Talep edilen kredi tutarı için yeterli gelire sahip olunduğunun belgelenmesinin ardından kredi onayı alınır. Bu koşulların sağlanmaması durumunda ise kredi değerlendirme süreci olumsuz olarak tamamlanır.
Kredi Başvurusu Neden Onaylanmaz?
Kredi başvurusunun onaylanmamasının nedenleri bankaların kredi başvurusu değerlendirme süreci sonucu aşağıda sayılan koşulların tespit edilmesi olarak özetlenebilir.
- Kredi notu: Findeks kredi notu 1100’ün altında olan kişiler orta veya yüksek riskli grupta yer aldığından genellikle bu kişilerin kredi başvurusu onaylanmaz.
- Kara liste: Herhangi bir nedenle temerrüde düşüp daha önce kullanılan kredilerin geri ödemesinin yapılmaması durumunda bankaların kara listesine girilir. Kara listede olan kişilerin kredi başvurusu onaylanmaz.
- Belge ya da bilgi eksikliği: Bankalardaki bilgileri güncel olmayan kişilerin ya da eksik belgesi olan kişilerin kredileri onaylanmaz.
Kredi Başvurusu Onaylanmazsa Tekrar Ne Zaman Başvuru Yapılmalıdır?
Reddedilen bir kredi başvurusunun ardından öncelikle kredinin neden reddedildiği öğrenilmelidir. Bazı durumlarda bankalardan kredinin neden reddedildiğine dair bilgi alınamasa da bazı noktalara dikkat edilerek yeniden kredi başvurusu yapmak için hazırlık yapılabilir. Öncelikle talep edilen tutarın gelir ile doğru orantıda olup olmadığı tespit edilmelidir. Şayet gelirden daha yüksek bir kredi başvurusu yapıldıysa tutar düşürülerek hemen yeniden kredi başvurusu yapılabilir.
Kredinin reddedilme nedeni düşük Findeks kredi notu ise öncelikle kredi notu yükseltilmelidir. Kredi notunu yükseltmenin en kolay yolu ise kredi kartı ödemelerinin zamanında yapılması, asgari ekstre tutarı yerine kredi kartı borcunun tamamının ödenmesi, sembolik de olsa ufak bir meblağ ile bir kredi alınıp ödemelerinin düzenli yapılarak kredinin zamanında ödenmesi olarak sıralanabilir. Bu koşulların tamamlanmasının ardından yeniden kredi başvurusu yapılırsa kredinin onaylanma ihtimali oldukça yükselir.