Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Konut kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir.
- Konut kredisi başvuru formu doldurulur.
- Satın alınacak konutun tapusu, krediyi kullanan kişinin kimlik belgeleri ile gelir beyanı ve ikametgah belgeleri bankaya ibraz edilir.
- Satın alınacak konut ile ilgili ekspertiz raporu başvuru formuna eklenir. (Bankalar genellikle konut kredisi başvurusundan sonra kendi belirledikleri eksperlerden rapor almayı tercih eder.)
Konut kredisi başvurusu, yapıldığı tarihten itibaren 3 ile 10 gün arasındaki bir zaman diliminde incelenerek başvuru sahibine onay durumu ile ilgili bilgi verilir. Esnaf kredisi başvurusu onaylanmışsa kredi olarak kullanılacak tutar evi satan kişi ya da şirketin hesabına aktarılır. Konut kredisi başvuruları bankaların internet veya mobil kanallarından, çağrı merkezlerinden ya da karşılaştırma siteleri üzerinden yapılabilir.
İhtiyaç Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İhtiyaç kredisi, ipoteksiz bir kredi türü olduğundan ipotekli kredilere göre daha kolay bir başvuru süreci vardır. İhtiyaç kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir.
- Müşterisi olunan bankadan ihtiyaç kredisi başvurusu; herhangi bir ek belge olmaksızın şubeye gitmeden internet, mobil veya çağrı merkezi kanalları üzerinden yapılabilir. Bu durumda bankalarda halihazırda kişilerin kimlik bilgileri, ikametgah bilgileri ve gelir durumu bilgileri bulunduğundan evrak ibraz etmeden ihtiyaç kredisi başvurusu tamamlanır.
- Gelir seviyesinin değiştiği durumlarda ya da banka tarafından talep edilmesi halinde gelir belgeleri ibraz edilir.
- Müşterisi olunmayan bankalara ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak için öncelikle kimlik belgesi ve ikametgah belgesi ibraz edilerek bankanın müşterisi olunur, devamında gelir belgesi ibraz edilerek ihtiyaç kredisi başvurusu yapılır.
İhtiyaç kredisi başvurusu yapıldığı tarihten sonraki 7 gün içinde incelenerek onay durumu ile ilgili dönüş yapılır. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi başvuruları anında sonuçlanabilir. Bazı durumlarda bankalar başvuru sonrasında SGK kaydı, bordro, ek gelir beyanı gibi belgeler isteyerek başvuruyu yeniden değerlendirir.
Esnaf (KOBİ) Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kobi kredisi olarak da bilinen esnaf kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir.
- Öncelikle hangi tür esnaf (KOBİ) kredisine başvurulacağına karar verilir. Bu krediler Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı krediler, belirli bir teşvik varsa teşvikli krediler veya direkt olarak nakit destek kredisi olarak sınıflandırılabilir.
- Esnaf kredisi başvurusu yapmak için gerekli belgeler ibraz edilir. Bu belgeler vergi levhası, kayıtlı olunan esnaf ya da ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi, şirketin imza sirküleri, vergi levhası ve gelir tablolarıdır.
Esnaf kredisi başvurusu değerlendirme süreci 30 güne kadar çıkabilir. Bankaların veya finansman kurumlarının değerlendirmesi sonrasında kredi onay durumu belirlenir. Kredinin onaylanması halinde para, başvuruyu yapan şirketin banka hesaplarına aktarılır. Esnaf kredisi başvurusu direkt olarak bankalara yapılabileceği gibi, encazip gibi internet siteleri kullanılarak da yapılabilir. Herhangi bir teşvik olması durumunda başvuru yöntemi, teşviki veren kurum tarafından belirlenir. Teşvikten yararlanılması durumunda, teşvik koşullarına göre KOSGEB gibi kurumlara direkt olarak başvuru yapmak da gerekebilir.
Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Taşıt kredisi ipotekli bir kredi türü olduğundan taşıt kredisi başvurusu yapmak için aşağıdaki belgelerin bankaya ibrazı gereklidir.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve kimlik belgesi
- İkametgah belgesi
- Sıfır araçlar için otomobil veya proforma faturası
- İkinci el araçlar için satıcıya ait son Motorlu Araç Tescil ve Trafik Belgesi
- Noter satış sözleşmesi
- Ruhsat fotokopisi
- Gelir beyanı ile ilgili belgeler
Taşıt kredisinin tüzel bir kişi veya kurum adına çekilmesi halinde ise başvuru için gerekli belgeler şunlardır.
- Vergi levhası
- İmza sirküleri
- Gelir tablosu
- Son döneme ait mizan
- Şirketin hisselerinde %25’in üzerinde pay sahibi olanların kimlik fotokopileri
Taşıt kredisi başvurusu, yapıldığı tarihten itibaren 1 ile 3 gün arasında incelenerek geri dönüş yapılır. İpotekli bir kredi türü olan taşıt kredilerinde, başvurunun onaylanması halinde kullanılan kredi tutarı direkt olarak satışı gerçekleştiren kişinin ya da kurumun hesabına aktarılır. Satın alırken kredi kullanılan araç, finansmanı sağlayan şirket lehine rehinli olur; borcun tamamı ödenene kadar bu şerh araç üzerinde bulunur. Borcun kapanması ile birlikte araç üzerindeki rehin kaldırılır.
Kredi Başvurusu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kredi başvurusu sorgulama işlemi direkt olarak başvuru yapılan banka ya da finansman kuruluşuna yapılır. Kredi başvurusu sorgulamak için şubelere başvurulabilir, internet bankacılığı kullanılabilir ya da bankaların çağrı merkezleri aranabilir.