Konut Kredisi Çekmek Ne Kadar Sürer?
Konut kredisi çekmek isteyen kişinin halihazırda çalıştığı veya maaş müşterisi olduğu bankadan konut kredisi çekmesi, 3 gün kadar sürebilir. Bireyin daha önce hiç çalışmadığı bir bankadan konut kredisi çekmesi ise birkaç haftayı bulabilir. Bu sürenin ortalama 1 hafta olması beklenir ve en fazla 10 gün içinde konut kredisi başvursu neticelenir. Kredi çekme sürecini kısaltan faktörlerin başında ise Findeks kredi notunun yeterli olması gelir. Bireyin kredi notunun iyi olmaması ve daha önce çalışmadığı bir bankadan kredi çekmeye çalışması süreci uzatır.
Konut Kredisi ve Tüketici Kredisi Aynı mıdır?
Konut kredisi ve tüketici kredisi birbirinden farklı kredi türleridir. Aralarındaki en temel fark konut kredilerinin ipotekli olma zorunluluğudur. Konut kredisi, taşıt kredisi gibi ipoteklidir. Tüketici kredisi, diğer adı ile ihtiyaç kredisi ipoteksiz olarak kullanılabilir. Konut kredisi ise yalnızca gayrimenkul satın almak amacıyla çekilen bir kredi türüdür ve kredi konusu olan gayrimenkul üzerine ipotek konulur.
Konut Kredisi Dosya Masrafı Nedir?
Konut kredisi dosya masrafı, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenen tahsis ücreti ile bankaların talep ettiği konut sigorta masraflarının toplamıdır. Konut kredisi dosya masrafı bankalara göre değişmekle birlikte mevzuatta toplam kredinin binde beşini geçemez. Buna göre 100.000 TL’lik bir konut kredisinin dosya masrafı en fazla 500 TL olabilir.
Konut Kredisi Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?
Konut kredisi hesaplama için formül tek olsa da üç farklı değişken ile hesaplama yöntemi değiştirilebilir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir.
- Vadeye göre konut kredisi hesaplama:Kullanılacak kredinin tutarı değişmeden vadeye göre konut kredisi hesaplaması yapılırken vade arttıkça ödenecek faiz de artar. Vade uzadıkça faiz masrafı artar, vade kısaldıkça faiz masrafı düşer.
- Aylık taksite göre konut kredisi hesaplama:Tüketiciler, kullanacak oldukları konut kredisi tutarını gelirlerine göre belirleyecekleri aylık taksit tutarıyla kullanabilir. Bu durumda belirlenen tutara göre ödeme tablosu hazırlanarak toplam faiz ve anapara ödemeleri aylık ödenecek tutara göre belirlenir. Aylık taksite göre konut kredisi hesaplanırken talep edilen ödeme tutarından sonra toplam vade hesaplanır.
- Faiz oranlarına göre konut kredisi hesaplama:Faiz oranı, konut kredisi toplam maliyetinin en önemli hesaplama unsurudur. Anapara üzerinden uygulanacak faiz direkt olarak toplam maliyeti belirleyeceğinden konut kredisi hesaplama yaparken mümkün olan en düşük faiz oranının seçilmesi tüketicinin avantajına olur.