Araç Kredisi Başvurusunda Kredilendirme Oranı Nedir?
Kredilendirme oranı, araç bedelinin ne kadarlık kısmının kredi olarak çekilebileceğini gösterir. 2023 yılı için geçerli oranlar, bedeli 120.000TL olan araçlar için %70, 120.000TL üzeri olan araçlar için ise %50’dir.
En Uygun Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
TEn uygun araç kredisi başvurusu yapacak kişi, özel sektör çalışanı ise maaş bordrosu, ikamet belgesi, iş yeri imza sirküsü, araç ruhsatı veya faturası ve varsa ek gelir belgesi istenir. Kamu çalışanı ise maaş bordrosu, araç ruhsatı veya faturası, varsa ek gelir belgesi istenilir. Emekliler için emekli aylık dökümü, araç ruhsatı veya faturası, varsa ek gelir belgesi istenilir.
Taşıt kredisi çekecek kişi vergi mükellefi ise güncel vergi levhası, oda kayıt belgesi, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi, araç ruhsatı veya faturası istenilir. Bireysel araba kredisi başvurusunda; kimlik belgesi, ikametgah belgesi ya da kişinin üzerine kayıtlı son döneme ait fatura, gelir belgesi gibi belgeler istenir.
Başkası Sizin Adınıza Taşıt Kredisi Başvurusu Yapabilir mi?
Başkasının sizin adınıza taşıt kredisi alması mümkün değildir. Bankalar araç ruhsatını kredi çekmek isteyen kişinin üstünde olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca kredi başvurusunda bulunan kişinin gelir durumu hakkında da değerlendirme yapılır. Araç ruhsatı ve gelir belgesinin üzerindeki isimler farklı olduğunda başvuru geçersiz kabul edilir. Bankalar kredi verirken teminat için araba ruhsatına rehin koydukları için başkası adına araç kredisi çekilemez.
Araba Kredisi Başvuru Süresi Ne Kadardır?
Kredi kartı ödemeleri ve kredi ödemeleri düzenli bir şekilde yapılırsa sadece T.C. kimlik numarası ile banka şubelerinden ya da telefon bankacılığı müşteri hizmetlerinden başvuru yapılabilir. Taşıt kredisi için, ortalama 3 gün içinde olumlu ya da olumsuz sonuçlandırma yapılır. Sıfır km veya ikinci el araç için kredi alma süresi diğer kredi türlerine göre daha kısadır.
Taşıt Kredisi Çekmenin Şartları Nelerdir?
Bankalar otomobil kredisi ile araç alımlarını kolaylaştırırken aynı zamanda taşıt kredisi almak isteyen kişilerde bazı şartlar arar. Araç kredisi şartları ilgili döneme göre değişiklik gösterir. Taşıt kredisi başvurusu için en öncelikli şart, 18 yaş sınırıdır. Kredi çekecek kişi, 18 yaş şartını taşımalıdır. Yaş sınırı dışında, SGK kaydının en az 3 aylık ve aktif olması gerekir. Standart taşıt kredisi şartları aşağıda sıralandığı gibidir.
- Taşıt kredisi almak isteyen kişinin 18 yaşından büyük olunması gerekir.
- Taşıt kredisi çekecek kişinin gelirini belgelemesi gerekir.
- En az 3 aylık SGK kaydının olması gerekir.
- Kredi notunun risksiz grupta yer alması gerekir.
- Taşıt kredisi çektiğiniz aracın ipotekli (bankalar verdikleri taşıt kredisi karşılığında teminat olarak aracı rehin alırlar/ipotek ederler) olmaması gerekir. (Eğer araç ipotekli ise satıcı ya da alıcı aracın kalan tüm borcunu öderse aracı satın alabilir ve taşıt kredisi çekilebilir.)
Taşıt Kredisi Alternatifleri Nelerdir?
Taşıt kredisi alternatifleri arasında yasal adı tüketici kredisi olan ihtiyaç kredisi yer alır. Aracın ipotek altına alınmasını istemeyen tüketiciler, 100.000TL’ye kadar ihtiyaç kredisi talebinde bulunabilir.
Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Araba kredisi hesaplama yapmak ve ödeme planı oluşturmak finansal açıdan taşıt kredisi almak isteyen kişilere yardımcı olur. Bankalar arasında değişen vade ve faiz oranları dikkate alınarak hesap yapılır. Sadece taşıt kredisi değil diğer giderler ve ek masraflarında göz önünde bulundurulması gerekir. Taşıt kredisi tutarı, aracın durumu ve vadeler göz önünde bulundurularak elde edilebilir.
Taşıt Kredisi Faiz Oranları Nelerdir?
Taşıt kredisi faiz oranları, bankadan bankaya değişiklik gösterir. Faiz aralığı, %1,89-3,11 aralığında değişiklik gösterir. Güncel taşıt kredisi faiz oranlarını öğrenmek için encazip.com bankalara göre faiz tablosu şablonu tercih edilebilir.
Taşıt Kredisi Ödeme Tablosu Nasıl Hazırlanır?
Kullanılacak taşıt kredisi tutarına göre belirlenen vade ve her taksit döneminde kalan anapara üzerinden tekrar faiz uygulanır. Taksit ödemeleri sabitlenerek taşıt kredisi ödeme planı oluşturulur. Her taksit ödemesinde kalan anapara tutarı düştüğü için ödenecek faiz her taksit ödemesinde azalır. İhtiyaç ve taşıt kredilerinde ödeme planı hazırlanırken, konut kredisi içerisinde yer almayan vergi tutarları da eklenir. İhtiyaç ve taşıt kredilerinde ödenen faizin %15’i oranında KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve %5’i oranında BSMV (Banka Sigorta Muameleleri Vergisi) maliyeti artı yük oluşturur.
Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Taşıt kredisi için ön başvuru, bankanın çeşitli kanalları vasıtasıyla yapılabilir. Taşıt kredisi talebinde bulunan kişiler doğrudan bankaya gidebileceği gibi, mobil bankacılık ve internet bankacılığı gibi kanallarla da başvuru yapabilir. Ön başvurusu kabul edilen tüketicilerin, gerekli belgelerle birlikte bankaya giderek krediyi onaylamaları gerekir.
Taşıt Kredisini Kimler Çekebilir?
Taşıt kredisini, 18 yaşını dolduran, 3 aydır devam eden sigortası bulunan, yeterli belgelenebilir gelire sahip olan ve kredi notu istenen aralıkta olan herkes talep edebilir. Taşıt kredisi çekebilmek için bankaların kara listesinde yer almamak gerekir.
Taşıt Kredisi Başvurusunda Aile Bireylerinin Geliri Dikkate Alınır mı?
Gelir seviyesinin yetersiz olması durumunda, aile içindeki çalışan bireylerin gelirleri belgelenerek başvuruda bulunulabilir. Belli bir süre sigortalı çalışılmış olunması, maaş bordrosu ilk teminat olarak kabul edilebilir. Gelir belgelenerek daha kolay bir şekilde kredi alınması sağlanabilir. Başkası üzerinden kredi almak isteyen kişiler ihtiyaç kredisine başvurulabilir. Banka muhatap olarak ihtiyaç kredisini çeken kişiyi alır.