Ne Kadar Taşıt Kredisi Kullanılabiliyor?
Taşıt kredisi, bankaların araç sahibi olmak isteyen kişilere finansman sağladığı bir kredi türüdür ve araç satın almanın en kolay yoludur. Taşıt kredisi, araç ödemelerini ekonomik hale getirecek doğru bir finansman seçeneğidir. İkinci el ve sıfır kilometre araçlar için belirli ödeme ve vade seçenekleri bulunur. Maksimum kredi tutarı ise gelir durumuna bağlı olarak belirlenir ancak taşıtın fatura bedelinin tamamı için kredi çekmek mümkün değildir.
Taşıt (Araç) kredisi başvurusunda kredilendirme oranları taşıt kredisi almak isteyen kişinin belgelenen gelirinin aylık tutarının %50’sini geçmeyecek şekilde taksitlendirilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), kararıyla birlikte taşıtın fatura değeri, 400.000 TL ve altında olan araçlar için kullandırılan kredilerin vade sayısı 48 aya, taşıt alımlarındaki taşıt kredisi oranı da %70’e çıkmıştır. İkinci el araç kredisi için başvuru yapılacak aracın yaşı 5’ten büyük olmamalıdır. Taşıt kredisi oranları ve çekilebilecek kredi miktarı 2023 yılı ocak ayı verileri aşağıdaki gibidir.
- 400.000TL altı taşıt için aracın %70’ini geçmeyecek şekilde maksimum 48 ay vadeyle taşıt kredisi verilir.
- 400.000-800.000TL aralığındaki araçlar için, aracın %50’sini geçmemek şartıyla 36 ay vadeyle kredi çekebilir.
- 800.000-1.200.000TL aralığındaki araçlar için aracın %30’u oranında 24 ay vadeyle kredi çekilebilir.
- 1.200.000TL üstü araçlar için 12 ay vadeyle, aracın %20’si oranında kredi çekilebilir.
Araba Kredisi Taksitlerini Ödemeyi Geciktirirsem Ne Olur?
Kredi talebi öncesinde yapılan planlama eksikliği, taksitlerin geri ödemesinin gecikmesine sebep olur. Vadeler zamanında ödenmediğinde kredi sicili olumsuz etkilenir. Kredi taksitleri, sözleşmede belirtilen tarihten geç ödenirse gecikme faizi devreye girer.
Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 18. maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur. Banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır.
Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine verilen 30 günlük süre sona erdikten 90 gün sonra yasal takip süreci başlatılır. Yani kredi sahibine tanınan süre toplamda 90 gündür. 90 günü geçen gecikmelerde yasal takip başlar ve yasal süre dolduktan sonra icra davası başlatılır. Bu 3 aylık süreç sonunda borç hala ödenmemişse banka ipotek gösterilen aracın, satışa çıkarılmasına karar verir. İcra hukukunun genel ilkesinden dolayı satış gerçekleşmeden önce borçlu, borcunun tamamını öderse satış gerçekleşmez. Genellikle satış gerçekleşmeden önce 3 aylık taksit ödense bile satış iptali yapılmaz; ancak borcun tamamı ödediğinde aracın satışı durdurulur. Aksi halde satış gerçekleşir ve banka satıştan sonra borcun tamamını alır. Artan miktar varsa borçluya iade edilir.
Araç Kredisinde Araç İpotek Altına Alınır mı?
Araçlara genellikle banka kredisi nedeniyle ipotek konulur. Özellikle taşıt kredisiyle alınacak araç, banka tarafından ipotek ettirilir ve borç bitene kadar ipotek kaldırılmaz. Bunun sebebi taksitlerin ödenemediği taktirde bankaların borcu tahsil etmek zorunda olmasıdır. İpotek, bankaların verdiği borcun teminatıdır. Bu sebeple taşıt kredisi karşılığında alınan araç, banka tarafından ipotek altına alınır. Teminat olarak rehin alınan aracın, borçları ödendiği takdirde gereken işlemler yapılarak ipotek kaldırılır.
Araba Kredisi Çekmek İçin Kefil Gerekir mi?
Taşıt kredisi başvurusunda bulunulduğunda banka risk analizleri yapar. Risk değerlendirmesi ve kredi notu sorgulaması yapılır. Krediyi çekecek kişinin bankaya borcu var mı, varsa ödemelerini düzenli bir şekilde yapıyor mu diye incelemelerde bulunur. Kredi kartlarının asgarisinin düzenli bir şekilde ödenip ödenmediğine bakılır. Kredi kartı asgari ödemeleriyle birlikte kredi taksitlerinin de düzenli bir şekilde yatırılıp yatırılmadığına bakılarak kredi notu hesaplanır. Yüksek kredi notu alındığı takdirde otomobil kredisi başvurusu onaylanır.
Banka, yüksek kredi notuna karşılık kefil istemez. Ancak kredi notunun düşük olması durumunda, araç kredisi başvurusu için banka tarafından kefil talep edilebilir. Sıfır araba kredisi için kefilden ziyade ipotek şartı bulunur. İkinci el araçlar için ise bankalar ipotekten ziyade kefil talep eder.
Yerli Araç Kredisi Nedir?
Yerli araç kredisi, özellikle kamu bankaları tarafından sunulan bir kredi türüdür. Yerli araç kredisinde, yerli üretim olan araçların satışının desteklenmesi amaçlanır. Daha düşük faiz oranlarıyla sunulan yerli araç kredisiyle, yerli araç satın alımı desteklenir.