Küresel piyasalarda tatil havası.

Dün israil ve hamas tarafından yapılan açıklamalarda tarafların 4 günlük ateşkes konusunda anlaşıldığı duyuruldu. Öte yandan ABD merkez bankası’nın FED 31 ekim 1 kasım tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hem fikir olduğunu gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırabileceğini ortaya koydu. Tutanaklarda tüm yetkililerinin enflasyon sürdürülebilir şekilde belirlenen hedefe gerileyene kadar para politikasının kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı kanaatini taşıdığı belirtildi.
Makroekonomik veri tarafında ise ABD’de ikinci el konut satışları ekimde yüzde 4,1 azalarak ağustos 2010’dan bu zamana kadarki en düşük seviyesine geriledi. Dün piyasalar kapandıktan sonra şirket finansal sonuçlarını açıklayan kalifroniya merkezli çip üreticisi nvidia 29 ekim’de sona eren 3 aylık dönemde elde ettiği 18,12 milyar dolar gelirle piyasa beklentilerini geride bıraktı. Elektronik eşyalar satan perakende zinciri best buy’ın da satışların bu yıl yüzde 6 ile yüzde 7,5 arasında azalacağı tahmininde bulunması sonrası hisseleri yüzde 1’e yakın düştü. Perakende zinciri Kohl’s un hisseleri yılın üçüncü çeyreğinde satışlarının beklenenden fazla azalmasıyla yüzde 9’a yakın değer kaybederken giyim ürünleri satan american eagle’nin hisseleri yüzde 16 geriledi. ABD’nin 10 yıllık tahvili faizi yüzde 4,42’de dengelenirken dolar endeksi dün 103,2 ile 31 ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye test etmesinin ardından yeni günde yüzde 0,1 artışla 103,7 seviyesinde bulunuyor.
Altının ons fiyatı ve brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 azalışla sırasıyla 1,997 ve 82,5 dolardan işlem görüyor. Analistler yarınki şükran günü tatili nedeniyle piyasalarda işlem hacminin oldukça azaldığını kaydederek çalışanların cuma gününü de tatile ekleyerek haftayı kapatmış olabileceklerini dile getirdi. New york borsasında dün nasdaq endeksi yüzde 0,59 S&P 500 endeksi yüzde 0,2 ve dow jones endeksi yüzde 0,18 azalış kaydetti. ABD’de endeksi vadeli kontratlar yeni güne karışık seyirle başladı.