Çalışmayanlar İhtiyaç Kredisi Çekebilir mi?
Düzenli bir geliri olmak kaydıyla çalışmayanlar ihtiyaç kredisi çekebilir. Banka, verdiği kredinin geri ödenebileceğine dair teminat ister. İhtiyaç kredisi çekebilecek olan ancak çalışmayan bazı tüketicilerde, teminat amacıyla aşağıdaki şartlar aranır.
- Emekliler
- Sahibi olduğu gayrimenkullerden kira geliri elde edenler
- Ortağı olduğu şirketlerden huzur hakkı ya da diğer türde gelir elde edenler
- Bankada mevduat hesabı bulunanlar
- Çiftçilik faaliyetleri ile uğraşanlar
Emekli olmak, kira gelirine sahip olmak gibi şartlar dışında, belgelenebilir geliri olanlar bankaların değerlendirmeleri sonucu ihtiyaç kredisi alabilir. Gelir sahibi olmayanlar da bazı koşulları yerine getirmeleri durumunda ihtiyaç kredisi alabilir. Bunların başında ipotekli krediler gelirken kredi sicili temiz olan biri geliri olmaması halinde bankanın insiyatifine göre kredi alabilir. Bu durumda bankalar tüketicilerden kefil isteyebilir.
Anında İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?
İhtiyaç kredisi internet üzerinden ya da bankaların çağrı merkezleri üzerinden anında çekilebilir. Anında ihtiyaç kredisi çekmek için tüketicilerin aktif olarak çalıştıkları banka üzerinden işlem yapmaları önemlidir. Kredilerin onaylanması banka kriterlerine göre değerlendirilir ancak aktif olarak çalışılan bankaların sistemlerinde gelir bilgisi ve diğer evraklar bulunduğundan, anında ihtiyaç kredisi için mevcut müşterisi olunan bankaların tercih edilmesi tavsiye edilir.
İhtiyaç Kredisi Taksitleri Zamanında Ödenmez ise Ne Olur?
Tüketici Kredileri Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 18/2 maddesi uyarınca ihtiyaç kredisi taksitleri zamanında ödenmezse kredi faizinin %30’una kadarlık bir gecikme faizi işler. Aynı yönetmeliğin 18/1 maddesine göre üst üste iki kredi taksitinin ödenmemesi durumunda eğer sözleşmede kredinin tamamının geri çağrılması konusunda anlaşılmışsa banka tüm borcun kapanmasını isteyebilir. İhtiyaç kredisi borçlarının iki dönem üst üste ödenmemesi durumunda alacaklı taraf olan banka, borçlu tarafa borçların 30 gün içinde kapanmasını bildiren bir ihtar çeker. Bu ihtarın ele geçmesinden 30 gün içinde ödemenin yapılmaması durumunda hukuki işlem başlar.
İhtiyaç Kredisi Çekmek Kredi Notunu Nasıl Etkiler?
İhtiyaç kredisi çekmek kredi notunu etkilemez, çekilen ihtiyaç kredisinin ödeme düzeni kredi notunu etkiler. Çekilen ihtiyaç kredisinin ödemelerinin düzenli ve zamanında yapılması tüketicinin kredi notunu olumlu etkiler.
İhtiyaç Kredisi ve Tüketici Kredisi Aynı mıdır?
Tüketici kredisi ile ihtiyaç kredisi aynıdır. Tüketici kredisi, ihtiyaç kredisinin yasal mevzuatta geçen adıdır. Tüketicilerin ihtiyacına istinaden kullanıldığından bu krediye ihtiyaç kredisi denir.
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı Nedir?
Dosya masrafı, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenen tahsis ücreti ile bankaların talep ettiği ihtiyaç kredisinin masrafları toplamıdır. Dosya masrafı kredi tutarının binde beşi kadardır. Kredinin tamamının ödenmesi durumunda dosya masrafı tüketiciye iade edilir.
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı Ne Kadardır?
Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirlenen usullere göre kredi tahsis ücreti kullanılan kredinin binde 5’i, ihtiyaç kredisi yaptıracak kişinin hayat kredisi masraflarının toplamı kadardır.
100.000TL’lik ihtiyaç kredisinin kredi tahsis ücreti 500TL’dir. Bunun üzerine kişiye göre değişen hayat sigortası masrafı eklenilerek ihtiyaç kredisi dosya masrafı hesaplanır. Farklı bankalar uyguladıkları kampanyalar çerçevesinde dosya masrafsız ihtiyaç kredisi verebilir.