FITCH: Türkiye ekonomisine güvenimiz arttı.

Türkiye’nin kredi notunu 12 yıl aradan sonra artıran uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch raitings’iin kıdemli direktörü ve türkiye analisti erich arispe morales türkiye’nin mevcut ekonomi politika ekseninin daha dayanıklı olduğuna ve politikaların sürdürleceğine güvenlerinin arttığını söyledi. Morales türkiye’nin 5 yıllık kredi riski primindeki gerileme dahil olmak üzere türk ekonomisi için sevindirici gelişmeler kaydedildiğini vurguladı. Morales cari açığın milli gelire oranının 2024’te yüzde 2,6’ya 2025’te ise yüzde 2,5’e düşmesini beklediklerini ifade ederek, Bu oran türkiye ile benzer derecelendirmeye sahip diğer ülkeler için öngörülen ortalamanın altında dedi. Morales kur korumalı mevduatlardaki gerilemeye dikkat çekerek yaşanan düşüşün finansal dolarizasyonunda kayda değer bir artışa yol açmadan gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Milli gelire oranı %3’ün altına inecek. Hazine ve maliye bakanı mehmet şimşek ocak ayında yıllık cari açıktaki iyileşme mayısa göre 22,6 milyar dolara ulaştı. Şubat ayında da devam eden dış ticaret açığındaki düşüşle OVP’deki yüzde 3,1 olan öngörümüzden daha düşük ve sürdürülebilir cari açık seviyesine yakın bir oran ile tamamlamayı bekliyoruz. Bu performans makro finansal istikrarı güçlendirerek dezenflasyon sürecine de ilave katkı sağlayacaktır.” dedi. BOFA TL’de değer kaybı beklemiyoruz.
Bank of america ekonomistleri araştırma raporunda türkiye cumhuriyet merkez bankası’nın nisan ayında 300 500 baz puanlık faiz artırma ihtimali olduğunu belirtti. İlave faiz artışlarının şu aşamada baz senaryoları olmadığını belirten ekonomistler TCMB’nin seçtiği patika ne olursa olsun ikinci yarıda türk varlıklarında iyimser olmak için alan olduğunu düşünüyor. Ekonomistler ilk çeyrekteki kötümserliğin muhtemelen geçici olduğunu belirtti. 31 mart’ta gerçekleşecek yerel seçimler sonrası döviz kurlarında ani bir artış beklenmediği ve kurda yaşanan son artışların geçici olduğu tahminlere yer verildi.