Almanya güne karışık bir seyirle başladı.

Dün fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,62 yükselişle günü 8,137 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışlarını gerçekleştirdi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31 ve italya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,39 artarken almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,02 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karşılık bir seyirle başladı. Asya pay piyasalarında da karışık seyir öne çıktı.
Analistler japonya merkez bankası’nın BOJ gelecek hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısında faizi artırıp artırmayacağına ilişkin belirsizliğin devam ettiğini ifade ederek, banka’nın bu toplantıda faiz artırım kararı almasa da yakın dönemde alacağına yönelik beklentilerin güçlü olduğunu belirtti.
Öte yandan BOJ yetkilileri banka’nın 2010’da başlattığı borsada işlem gören fon alımlarına son vermeyi düşündüklerini duyurdu.
Kapanışa yakın çin’de şangay bileşik endeksi yatay bir seyir izlerken japonya’da nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 ve güney kore’de kospi endeksi yüzde 0,8 artış kaydetti. Hong kong’da hong seng endeksi ise yüzde 0,5 geriledi.
Yurt içinde dün satıcılı bir seyir izleyen borsa istanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,75 değer kaybıyla 8,910 puandan tamamladı.
Dolar TL dün dalgalı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının hemen üzerinde 32,0818’den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasasının açılışında 32,1260 seviyesinden işlem görüyor.
Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch ratings’in kıdemli direktörü ve türkiye analisti erich arispe morales türkiye’deki otoritelerin ilk hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirterek seçim sonrasında enflasyonun düşürülmesiyle tutarlı politika sıkılaştırmasının sürmesini beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin mevcut ekonomi politika ekseninin daha dayanıklı olduğuna ve politikaların sürdürüleceğine güvenlerinin arttığını vurgulayan morales fark ettiğimiz bir gelişme var ki politika değişikliği türkiye’de sadece makroekonomik finansal istikrar riskini azaltmakla kalmadı aynı zamanda dış finansman koşullarında da iyileşme sağladı ve bu çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.
Analistler bugün yurt içinde konut satış ile haftalık para ve banka istatistikleri yurt dışında ise ABD’de üretici enflasyonu haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satış verilerinin takip edileceğini belirterek teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8,900 ve 8,800 seviyelerinin destek 9,000 ve 9,100 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.