BOJ negatif faiz politikasına son verdi.

Japonya merkez bankası BOJ 8 yıldır uygulamakta olduğu negatif faiz politikasına son verdi. BOJ bu karar ile negatif faizden çıkan son merkez bankası oldu. BOJ Geniş çapta beklenen bir kararla 2016’dan bu yana uygulanan ve finans kuruluşlarının merkez bankasına park ettikleri bazı fazla rezervlere %0,1 oranında ücret uygulayan bir politikayı terk etti.
BOJ gecelik çağrı faizini yeni politika faizi olarak belirlendi ve kısmen merkez bankasındaki mevduatlara %0,1 faiz ödeyerek %0,0,1 aralığında yönlendirmeye karar verdi. Karar 2’ye karşı 7 oyla alındı.
BOJ ayrıca merkez bankasının gerektiğinde tahvil alıp satarak daha uzun vadeli faiz oranlarını hedeflemek için kullandığı 10 yıllık japon devlet tahvilleri için radikal getirisi eğrisi kontrol politikasının kaldırıldığını duyurdu.
BOJ borsa yatırım fonları ve japonya gayrimenkul yatırım ortaklıkları alımlarını durduracağını ve şirket tahvilleri alımlarını yavaş yavaş azaltacağını ve bu uygulamayı yaklaşık bir yıl içinde durdurmayı hedeflediğini söyledi. BOJ japon devlet tahvili alımı programını sürdürmeye 1’e karşı 8 oyla karar verdi. BOFA Securities’in japonya ekonomi başkanı ızumi devalier BOJ’un politika kararından önce yaptığı açıklamada bu 17 yıl sonra yapılan ilk faiz artımı olacak, dolayısıyla sembolik bir önemi var.” dedi.
Devalier BOJ’un piyasa koşulları gevşek tutma konusundaki kararlığını muhtemelen sürdüreceğini belirterek ancak ekonomi üzerindeki gerçek etki çok küçük. Fonlama maliyetlerinde ya da hane halkı mortgage oranlarında önemli bir artış beklemiyoruz. diye konuştu.