Ticaret hacmi Enerji ve iklim.

Ticaret müşteşarı brneys’de iki ülkenin özellikle ticaret enerji ve iklim alanında ortak noktaları bulunduğunu anlattı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin aktarılmasına yönelik hedeflerin sonuçlaştırılması için birçok ortam yaratıldığına dikkati çeken byrners şöyle devam etti: İki ülke ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak ortak çalışma alanı olarak görülen ticaret enerji ve iklim konuları öne çıkıyor. Bu tek taraflı bir çalışma alanı olarak görülen ticaret enerji ve iklim konuları öne çıkıyor. bu tek taraflı bir çalışma alanı olarak görülen ticaret enerji ve iklim konuları öne çıkıyor. Bu tek taraflı bir hedef değil, iki ülkenin karşılıklı olarak işbirliklerini artırmasını hedeflediğini görüyoruz. Bir yandan türk şirketleri ABD’ye ihracat yapıyor, öte yandan ABD de türkiye’de yatırımlar gerçekleştiriyor. Güneş ve rüzgardaki gücü ve üretim kabiliyetiyle avrupa ve dünyada hatırı sayılır bir yere sahip olan türkiye ile nükleer enerji alanında da görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle küçük modüler nükleer reaktörlerinin SMR türkiye enerji sistemine dahil edilmesi ile ilgili görüşmeler sürüyor.
Mevcut durumda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 40 milyar doları aştığına dikkati çeken byrnes ticaret hacmine yönelik hedefe birkaç yıl içinde ulaşılabileceğini aktardı. Şu ana kadar ABD’den türkiye’ye 50 milyarlık yatırım yapıldı Bynrs türkiye’ye şu ana kadar ABD kaynaklı yatırım tutarının 50 milyar dolara ulaştığını ve 100 bin kişiye istihdam sağladığını dile getirdi.
Türkiye’nin ABD’deki yatırımlarının 2,7 milyar dolar olduğunu belirten byrnes şunları kaydetti:
Türkiye’de üretim standartları çok yüksek ve kaliteli altyapı çok iyi ticaret ve yatırım çerçeve anlaşması’nın tekrar canlandırılmasını dört gözle bekliyoruz. Türkiye’nin tüm bölgelerinde ABD yatırımlarını görebilirsiniz. 60 şirketin bölgesel merkezi türkiye’de bulunuyor. Önümüzdeki dönemde enerji ve iklim konuları ile ticaretin geliştirilmesi için iki ülkede birçok toplantı gerçekleştireceğiz.”