Emtia piyasasında jeopolitik belirsizlik hakim oldu.

Emtia piyasası geçen yılki sert dalgalanmaları bu yıla da taşırken yılın ilk çeyreği özellikle ABD merkez bankası FED Jeopolitik ve arz kaynaklı endişelerden dolayı yoğun iniş çıkışların yaşandığı bir dönem oldu. FED’in para politikasına ilişkin belirsizlikler jeopolitik riskler, üretim tahminleri hava ve iklim olayları ile çin ekonomisine dair gelişmeler emtia piyasasını etkileyen önemli unsurlar arasında yer aldı.
Önemli merkez bankalarının faiz indirimlerine ne zaman başlayacaklarına yönelik belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürdü. Özellikle merkez bankalarına ilişkin güvercin fiyatlamaların güç kaybetmeye devam etmesi ve dolara talebin artması emtia piyasasında bir taraftan satış baskısına sebep olurken, jeopolitik riskler kuraklık üretim ve arıza yönelik endişeler ise söz konusu baskıyı törpüledi. Fed’in diğer büyük merkez bankalarından daha geç faiz indirimlerine başlayabileceği endişesi emtia piyasasında aşağı yönlü baskıyı tetikledi. Ocak mart döneminde değerli metallerde karışık bir seyir izlendi. Bu dönemde fiyatlar ons bazında altında yüzde 8,2 gümüşte yüzde 4,9 artarken platinde yüzde 8,1 paladyumda yüzde 7,5 azalış kaydetti.
Altın fiyatları orta doğu’daki gerginlikten dolayı yatırımcıların güvenli limana yönelmesi nedeniyle yükseldi. Fed’e ilişkin belirsizliklere karşın bankanın yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapabileceğine dair tahminini koruması da altın fiyatlarının artmasına neden oldu. Çinli hane halkının artan fiziki talebi de altın fiyatlarını destekledi. Gümüş fiyatları bakır fiyatlarındaki yükselişten ve ABD’de beklentileri aşan şubat ayına ilişkin imalat sanayi üretiminden aldığı destekle yükseldi. Paladyum fiyatları ise elektrikli araçların yaygınlaşmasının normal otomobillere talebi azaltabileceğine dair endişelerle düştü. Arzın istikrarlı olacağı buna karşın talepteki azalışın devam edeceği öngörüler de paladyum fiyatlarını aşağı yönlü etkileyen unsurlar arasında yer aldı.
Bakırın libresi şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü yılın ilk çeyreğinde küresel imalat sanayi aktivitesine ilişkin belirsizlikler baz metallerde talep endişelerini öne çıkardı. Buna karşın bakır ve nikelde yükselişler öne çıktı.