Asya piyasaları bu hafta karışık.

Böylece para politikasına yönelik yılın üçüncü toplantısında, art arda beşinci kez 3 temel politika faizi sabit tutulurken faiz oranları avro tarihindeki en yüksek seviyede kalmaya devam etti.
ECB başkanı christine lagarde faiz oranlarını düşürme kararı almak için enflasyonun bütün unsurlarının yüzde 2’ye inmesini beklemeyeceğini söyledi. Öte yandan almanya’da tüketici fiyat endeksi TÜFE martta aylık yüzde 0,4 yıllık 2,2 beklentiler dahilinde gerçekleşti. İngiliz ekonomisi şubatta beklentilere paralel şekilde yüzde 0,1 büyüme gösterdi. ECB kredi anketine göre, avro bölgesi’ndeki sıkı finansman koşulları yılın ilk çeyreğinde kurumsal kredilere olan talebi önemli ölçüde azalttı. ECB’nin bilançosunun küçülmesi ise bankaların likiditesi ve finansman koşulları üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Avro bölgesi’ndeki yatırımcı güven endeksi nisanda art arda artışını altıncı aya taşıyarak, eksi 5,9 ile şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişmelerle bu hafta almanya’da DAX endeksi yüzde 1,35 italya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,72 fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,63 değer kaybederken, ingiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,07 değer kazandı.
Gelecek hafta pazartesi avro bölgesi’nde sanayi üretimi salı ingiltere’de işsizlik oranı ve almanya’da ZEW endeksleri çarşamba avro bölgesinde ve ingiltere’de enflasyon cuma almanya’da ÜFE ile ingiltere’de perakende satışlar izlenecek.
Asya piyasaları japonya hariç negatif seyretti.
Asya pay piyasalarında bu hafta karışık bir seyir öne çıktı. Japonya merkez bankası BOJ başkanı kazuo ueda Eğer döviz kuru hareketleri ekonomiye ve fiyatlara inkar edilmesi güç bir şekilde etki ediyorsa, elbette para politika ile yanıt vereceğiz” dedi.
Ueda enflasyon eğiliminin artmaya devam etmesi durumunda bankanın parasal teşvikin derecesini azaltmayı düşünmesi gerektiğini de söyledi.
Dolar yen paritesi 153 ile 34 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Konuya ilişkin olarak açıklama yapan japonya maliye bakanı schunici suzuki döviz hareketlerinin arka planını analiz ettiklerini zayıf yenin hane halkı üzerindeki etkisini en aza indirmek için müdahaleden çekinmeyeceklerini bildirdi.