Danışmanlık ve uzun dönemli fiyat dalgalanmaları.

Washington merkezli danışmanlık firması rapidan energy group’un başkanı bob mcnally AA muhabirine yaptığı değerlendirmede küresel ham petrol talebinin öngörülen süre içerisinde en yüksek seviyeye ulaşıp gerilemesi durumunda petrol fiyatlarının artarak resesyonla sonuçlanacak bir ekonomik krize sebep olabileceğini söyledi. Mcnally OPEC ve OPEC Dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun halihazırda elinde bulundurduğu günlük yaklaşık 5 milyon varillik yedek kapasitesinin olası fiyat artışını birkaç yıl törüleyebileceğini ancak söz konusu yedek kapasitenin on yıllık periyodun sonuna kadar yeterli olmayacağını ifade ederek Bu da dünya üretemediği şeyi tüketemez ekonomi yasası gereğince fiyatların daha da artacağı anlamına geliyor. değerlendirmesinde bulundu. Fiyatların 2003 ve 2008 yıllarında yaşanan petrol krizi sonucu neredeyse 5 katına çıktığını anımsatan ve korkulan senaryonun gerçekleşmesi durumunda benzer bir fiyat dalgalanmasının yaşanabileceğini aktaran Mcnally şöyle devam etti.
Bu tür uzun dönemli fiyat dalgalanmaları genelde gözyaşlarıyla sona erer. Ekonomiyi altüst edecek bir durgunluktan bahsediyoruz. Yani küresel ham petrol talebi öngörülen süre sonrasında da artmaya devam ederse petrol fiyatları öyle seviyelere çıkar ki tüketiciler ve işletmeler enerji maliyetindeki sürekli artışı karşılayamadıkları için ekonomi gerileme sürecine girer. 2014’ten bu yana petrol piyasasındaki sermaye yatırımları yaklaşık yüzde 50 azaldı. ABD merkezli enerji enformasyon şirketi energy intelligence group’un petrol piyasaları ekonomisti julien mathonniere ise OPEC ve IEA’nın maksimum fosil yakıt talebi konusundaki tahminlerinin piyasalarda uzun süredir hakim görüş olduğunu belirtti. Söz konusu ham petrol talebindeki en üst seviyenin zamanlaması ile ilgili farklı görüşler de olduğuna işaret eden mathonniere energy intelligence tahminlere göre söz konusu seviyeye günlük 106 milyon varil ile 2029’da ulaşılacağını petrol dağıtımında dünyanın önde gelen şirketlerinden hollandalı vitol grubu’nun ise talebin 2020’lerin sonunda değil 2030’ların ilk yarısında zirve yapacağını tahmin ettiğini belirtti.
Mathonniere “Bu tahminler arasında küçük de olsa farklılıklar var ancak bu bize petrol talebinin ne zaman zirve yapacağı konusunun hala tartışmalı olduğunu gösteriyor.” dedi.