Japonya nikkei endeksi ekonomik aktivite.

Ülkede beklentilerin altında kalan veriler, ekonomik aktivitede yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti, piyasalarda hükümetten ekonomik canlılığı artıracak yeni destek adımları atacağına yönelik beklentiler güçlendi. Çin hükümetinin hisse senedi listeleme kriterlerini sıkılaştırma yasa dışı hisse satışlarına son verme ve temettü ödemeleri üzerindeki denetimi güçlendirme sözü vermesiyle ülke pay piyasaları pozitif ayrıştı.
Öte yandan japonya’da açıklanan verilere göre, martta tüfe beklentilerine paralel yüzde 2,7 arttı. Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda japonya’da nikkei 225 endeksi yüzde 6,21 güney kore’de kospi endeksi yüzde 3,34 hong kong’da seng endeksi yüzde 2,98 değer kaybetti. Çin’de şangay bileşik endeksi yüzde 1,52 değer kazandı.
gelecek hafta cuma japonya’da tokyo tüfe takip edilecek. Yurt içinde gözler merkez bankasının faiz kararına çevrildi. Yurt içinde ise borsa istanbul’da BIST 100 endeksi haftaya yüzde 1,23 azalışla puandan kapattı dolar TL haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,19 üstünde 32,4205’ten tamamladı. Hazine ve maliye bakanı mehmet şimşek, uluslararası finans enstitüsü IIF tarafından düzenlenen küresel görünüm forumu’da türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerinde bulundu. Şimşek piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyon düşeceği ve orta vadeli program’ın OVP sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade ederek şunları kaydetti: “Yatırımcıların türkiye’ye bakış açışı geçen seneye göre değişti. Geçen yıl yatırımcıların ortodoks politikalarından geri adım atılması programın uygulanmaması ihtimali konusunda şüpheleri vardı. Bu yıl sonunda neredeyse hiç soru gelmedi. Yani artık programın sürekiliğine dair sorular gelmiyor, Sorular daha çok programın detaylarına ilişkin oluyor.” Peterson uluslararası ekonomi enstitiüsü PITIE ve dış ilişkiler konseyi CFR tarafından düzenlenen gelişmekte olan piyasalarda merkez bankası yönetimi başlıklı etkinlikte konuşan türkiye cumhuriyet merkez bankası TCMB başkanı fatih karahan da ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktar sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik.” dedi.