4 ayda 10 milyar dolar geldi.

Ekonomi yönetiminin doğru politikaları uluslararası yabancı yatırımcının yönünü yeniden türkiye’ye kırdı. Türkiye ABD iş konseyi’nin TAİK yeni başkanı Murat özyeğin ülkenin 4 yıllık bir istikrar sürecini girdiğini belirterek, “Ocaktan bu yana 3 milyar doları bankalar, 3 milyar doları özel sektör, 1,5 milyar doları da kamu olmak üzere 10 milyar dolara yakın fon girişi olduğunu öngörüyoruz. Yurtdışı paydaşlarla yürüttüğümüz olumlu ilişkilerle türkiye’ye yatırımlarının artacağını düşünüyoruz.” dedi.
Ortak yatırım TAİK’in yeni döneme ilişkin stratejileri basınla sohbet toplantısında anlatan özyeğin Türkiye ABD ilişkilerinde son dönemde gerçekleşen bölgesel ve küresel gelişmelerden de etkisiyle yoğun bir temas trafiği yaşandığını ilişkilerdeki olumlu gelişmeler ışığında ekonomik açıdan da pozitif bir atmosfer gözlemlediğini ifade etti. Özyeğin, Orta asya afrika ve orta doğu’da ortak yatırımların ana gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi.
Yatırımcılarla buluşacak Cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile ABD başkanı joe biden’ın 8-10 mayıs yapacağı görüşmeye atıfta bulunan özyeğin taik’in de ABD’deki ziyaret sırasında yatırımcılar buluşması düzenleyeceğini bildirdi. Türk amerikan ilişkilerinin referans noktalarından biri olarak kabul edilen amerika türkiye konferansı’nın ATC uzun aradan sonra yeniden gerçekleştireceğini ifade eden özyeğin ATC’nin 39’uncusu 9-10 mayıs’ta washington’da gerçekleştireceğiz. Karşı kanadımız american turkish business roundtable ATBR ve US chamber işbirliğinde gerçekleştireceğimiz konferansta politika savunma enerji dijital ve ekonomi ana başlıkları tartışılacak. dedi.
Hedef 100 milyar dolar 2023’teki iki ülke arasındaki ticaret hacminin 31 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini 14,8 milyar dolarlık ihracatla ABD’nin en fazla dış satım yapılan ikinci ülke konumunda yer aldığını ifade eden özyeğin, Türkiye’nin ABD’ye ihracatına baktığımızda son 5 yılda yaklaşık yüzde 60 arttığını görüyoruz.” diye konuştu. Türkiye deki ABD kaynaklı son 5 yılda yaklaşık yüzde 60 artıdığını dolara ulaştığını işaret eden özyeğin, “ülkemizde ABD sermayesine sahip 2 binden fazla şirket bulunuyor. Türkiye ve amerika birleşik devletleri arasında 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine ulaşmak adına önümüzdeki dönemden yoğun çaba sarf edeceğiz” dedi.