ABD vadeli mortgage ortalama faiz oranları.

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage konut kredisi için ortalama faiz oranı da yüzde 7,24 ile geçen yıl kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Mortgage başvuruları ise geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 geriledi. Ayrıca dün ABD hazine bakanlığı 70 milyar dolar tutarında 5 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenlerken, ülkede 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi yaklaşık 5 baz puan artışla yüzde 4,65’e çıktı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de şu sıralarda yüzde 4,66 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı ise önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 2 bin 318 dolardan alıcı buluyor. Dün yüzde 0,4 artışla günü 87,1 dolardan tamamlayan brent petrolün varil fiyatı şu sıralarda yüzde 0,1 değer kazancıyla 87,2 dolardan işlem görüyor. New york borsasında dün nasdaq endeksi yüzde 0,10 ve S&P endeksi yüzde 0,02 artarken, dow jones endeksi ise yüzde 0,11 azalış kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne de karışık bri seyirle başladı.
Avrupa borsalarında ise dün negatif bir seyir izlenirken, Avrupa merkez bankası’nın ECB haziranda faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Dün almanya’da açıklanan verilere göre, ekonomi araştırma enstitüsü IFO iş dünyasının ekonomiye güveni nisanda beklentilerin üzerinde artarak, yükselişini art arda üçüncü aya taşıdı.
Buna göre, almanya’da martta 87,9 puan değerini alan IFO iş ortamı güven endeksi şirket yöneticilerinin mevcut ve gelecek beklentilerindeki iyileşmesinin etkisiyle nisanda 89,4 puana ulaştı. Piyasa beklentisi endeksinin 88,8 puana yükseleceği yönündeydi. IFO anketine göre, beklentiler endeksi 87,7 puandan 89,9 puana mevcut durum endeksi de 88,1 puandan 88,9 puana çıktı.
Öte yandan dün alman hükümeti 2024 yılı için daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini “hafif konjektürel iyileşme işaretleriyle” revize ederek yüzde 0,3’e yükseltti.