BIST 100 endeksi rekor tazeledi.

Ülkede geçen hafta açıklanan verilere göre ise TÜFE nisanda yıllık yüzde 1,4 artışla beklentilerin altında kalırken öncü endeks şubatta 111,8’de sabit kaldı.
Çin merkez bankası PBOC da bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarını LPR sırasıyla yüzde 3,45 ve yüzde 3,95 seviyesinde sabit bıraktı.
Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda japonya’da nikkei 225 endeksi yüzde 2,34 güney kore’de kospi endeksi yüzde 2,48 hong kong’da hang seng endeksi yüzde 8,80 ve çin’de şangay bileşik endeksi yüzde 0,76 değer kazandı.
29 nisan ile başlayan haftada salı günü japonya’da sanayi üretimi ve işsizlik oranı çin’de imalat sanayi hizmet sektörü ve bileşik pmı çarşamba günü japonya’da imalat sanayi PMI verilerinin yanı sıra perşembe günü de BOJ toplantı tutanakları takip edilecek. Diğer yandan gelecek hafta çin’de 1 mayıs işçi bayramı nedeniyle piyasalar 3 gün işleme kapalı olacak.
yurt içinde de borsa istanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,29 artışla 9,915 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirirken gördüğü en yüksek seviye rekorunu 9,956 puana taşıdı. Gelecek hafta enflasyon verilerinin yanı sıra uluslararası derecelendirme kuruluşu standard & poor’s un S&P cuma akşamı açıklaması beklenen türkiye değerlendirme raporu yatırımcılarının odağında yerleşti.
Analistler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch raings’in de 8 mart’ta türkiye’nin kredi notunu B den b+ ya yükselttiğini ve not görünümünü durağan’dan pozitif’e çıkardığını anımsattı.
Ayrıca fitch ratings dün politika tutarlığındaki iyileşmenin sürdürülmesinin türkiye’nin kredi notu açısından olumlu olabileceğini bildirdi.
Öte yandan bu hafta hazine ve maliye bakanı mehmet şimşek uluslararası para fonu IMF ve dünya bankasının bahar toplantıları ile çeşitli etkinliklere katılmak üzere gerçekleştirdiği ABD ziyaretindeki temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD’de yatırımcıların türkiye’ye ilgisinin büyük olduğuna dikkati çeken şimşek dezenflasyonla yapısal reformlarla mali disiplinle makroekonomik temelleri güçlendiriyoruz ve bu çok ilgi çekiyor. Onun için yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi” dedi.