Beklentiler endeksi IFO anketi.

IFO anketine göre beklentiler endeksi 87,7 puandan 89,9 puana mevcut durum endeksi de 88,1 puandan 88,9 puana çıktı.
Ayrıca alman hükümeti 2024 için daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini hafif konjoktürel iyileşme işaretleriyle revize ederek yüzde 0,3’e yükseltti. Bu gelişmelerle geçen hafta almanya’da DAX endeksi yüzde 2,39 ingiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3,09 italya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,97 fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,82 artı kaydetti. Gelecek hafta açıklanacak veri gündeminde pazartesi avro bölgesi’nde tüketici reel kesim ve ekonomik güven endeksi ile almanya’da öncü enflasyon salı almanya’da işsizlik oranı ve büyüme avro bölgesi’nde öncü tüfe ve büyüme perşembe günü avro bölgesinde ve almanya’da imalat sanayi PMI cuma ise Avro bölgesi’nde işsizlik oranı takip edilecek.
Japon yeni dolar karşısında 1986’dan bu yana en düşük seviyesine indi.
Küresel pay piyasalarında artan risk iştahı asya borsalarına da taşınırken japonya merkez bankası BOJ politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığında bıraktı. Bankadan yapılan açıklamada, bankanın tahvil alımlarını bir önceki toplantıda alınan kararlar çerçevesinde sürdüreceği aktarılırken para politikası kararının oy birliği ile alındığı ifade edildi.
BOJ’un yıl sonu enflasyonun yüzde 2,6-3 aralığında olmasını öngördüğü aktarılarak enflasyonun 2025 ve 2026’da yüzde 2 seviyesinde olacağı tahmin edildi.
BOJ başkanı kazuo ueda faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, ekonomi ve fiyatlar üzerinde döviz piyasası etkisinin izlenmeye devam edebileceğini kaydederek enflasyon trendi yüzde 2’ye doğru ilerlerse politika faizinin yükseltileceğini belirtti. Öte yandan hafta boyunca japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmesi gündemin odağında bulunurken dolar yen paritesi haftayı yüzde 2,4 artışla 158,35 seviyesinden tamamlayarak yaklaşık son 38 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Japonya maliye bakanı shucihni suzuki döviz piyasasının hareketlerini yakından izediklerini kaydederek “Buna dayanarak uygun şekilde yanıt verme kararlığımızda hiçbir değişiklik yok.” ifadesini kullanmıştı.