Rotatif kredi ve faizi hesaplama
Rotatif kredi kullanım kolaylığı, nakit yönetiminin ve geri ödemenin rahat olmasından dolayı sıklıkla tercih edilen kredi çeşitleri arasında yer almaktadır. Ticaretle uğraşan müşterilerin farklı ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan bu kredilerin müşterilere sunduğu hizmet seçenekleri oldukça fazla olmaktadır. Rotatif kredileri kullanma mantığı kredi kartı kullanmaya oldukça benzemektedir.
Bankalar için oldukça önemli bir yere sahip olan bu kredilerin faiz oranları oldukça yüksek olmaktadır. Kredi faizi günlük olarak hesaplanmakta ve ne zaman ödenip kapanacağı da belli bir zamana bağlı olmamaktadır. Rotatif kredilerde vade ve ödeme planı belli olmamaktadır. Faiz oranları değiştikçe ödenecek tutar güncellenmektedir.
Nasıl Rotatif kredi hesaplama yapılır?
Şirketler ve ticaretle uğraşanlar için hazırlanan rotatif kredileri kullanmak oldukça kolay olmaktadır. Kredi kullanmaya yetkili birinin bankaya giderek ya da telefon ile talimat vererek bu krediyi kullanmaları mümkün olmaktadır. Vade günü ve ödeme planı belli olmayan rotatif krediler TL ya da yabancı para olarak da kullanılabilmektedir. Bu krediler vade günü gelmeden önce kısmen ya da tamamen kapatılmaktadır. Rotatif krediler için belirlenen faiz tutarı üç ayda bir olmak üzere dönem sonlarında tahsil edilmektedir. Bu kredilerin faiz miktarları dönem koşullarına bağlı olduğu için sürekli değişiklik göstermektedir. Rotatif kredilerde sabit bir faiz oranı bulunmamaktadır.
Faiz oranları sürekli olarak güncellenen rotatif kredilerin vadesi en fazla 12 ay olarak belirtilmektedir. 1 yıl içinde 4 defa kredi ödemesi yapılması gerekmektedir. Kredi ödemeleri Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarını kapsamaktadır. Bu dönemlerde en son ödenmiş olan faiz gününden itibaren yeni hesaplamalar yapılarak ödeme gerçekleştirilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken durum kişi ya da şirkete ayrılmış bir limitin olmasıdır. Önceden belirlenmiş limit oranı işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlamaktadır.
Limit oranları şirketlere ya da kişilere bankalar tarafından kredi kullanılması için verilen oranlar olarak ifade edilmektedir. Krediyi kullanan kişiler ya da şirketler ödeme talimatlarına sadık kaldığı sürece bankalar kredi kullandırmaya devam etmektedir. Anaparanın ve faiz oranlarının zamanında yatırılması bankaların kredi kullandırırken dikkat ettiği hususların başında gelmektedir.
Rotatif Kredileri nedir nasıl alınır?
Rotatif kredi, ticaretle uğraşan müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla hazırlanan bir kredi türü olmaktadır. Bu kredinin özellikleri arasında vadesinin bir yıldan az olması ve müşterilerin anlık gelişen ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanması sayılmaktadır. Rotatif kredinin en önemli özelliği anapara ödemesi yapılması için belirli bir zaman diliminin belirtilmemiş olması ve vadenin bir yıldan uzun olmaması şeklinde ifade edilmektedir.
Rotatif krediler bankaların masraflı olarak belirttiği krediler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bankaların bu krediler için belirlediği faiz oranları oldukça yüksek olmaktadır. Rotatif krediler için faiz oranları günlük olarak belirlenmektedir. Çünkü rotatif kredilerde kredinin ne zaman kapanacağı, anaparanın ne zaman ödeneceği belli olmamaktadır.
Rotatif krediler bankalar ve şirketler için oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Aniden gelişen ihtiyaçlarını gidermek isteyen şirketler bu krediyi sıklıkla kullanmaktadır. Anaparanın ödeme günü belli olmadığı için faiz oranının yüksek olması rotatif kredileri bankalar için vazgeçilmez kılmaktadır. Rotatif kredilerin belirli zaman aralıkları ile o tarihe kadar olan faizlerinin ödenmesi gerekmektedir.