Euro bölgesinde imalat sektörü mart ayında bir daralma yaşadı ve satın alma yöneticileri endeksi PMI şubat ayındaki 46,5 seviyesinden 46,1 geriledi. S&P global tarafından sağlanan bu rakam büyümeyi düşüşten ayıran 50 eşiğinin altında kaldığı için imalat faaliyetlerinde hala bir daralmaya işaret ediyor.
Yine de PMI ilk tahmin olan 45,1’yi aşarak üst üste 21. ay daralmaya işaret etti. Genel gerilemeye rağmen, italya ve ispanya’da toparlanma işaretlerinin ortaya çıktığı olumlu gelişmeler yaşandı. İspanya’nın imalat sektörü üst üste ikinci ay genişlerken, italya yaklaşık bir yıllık kesintisiz daralmanın ardından toparlanma işaretleri gösterdi. Buna karşılık fransa’nın imalat sektörü mart ayında daha keskin bir şekilde zayıfladı, ancak başlangıçta tahmin edildiği kadar ciddi değildi. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan almanya’nın GSYH’nin yaklaşık beşte birini temsil eden imalat sektörü gerilemeye devam etti. Fabrikalar fiyatları kasım ayından bu yana en hızlı şekilde düşürürken euro bölgesinin yeni siparişleri 23. ayda da düştü ki bu da enflasyonist baskılarda bir azalmaya işaret edebilir. Bu eğilim, almanya’nın altı önemli eyaletinde son dönemde yaşanan enflasyon düşüşü ile uyumlu olup ulusal enflasyonun aşağı yönlü hareketinin devam edebileceğine işaret etmektedir.
Avrupa Merkez Bankası ECB bu eğilimleri yakından takip ederken, başkan christine lagarde AB liderlerine Euro bölgesinde enflasyon oranının düşmeye devam etmesinin beklendiğini ve ekonomik büyümenin yıl içinde toparlanması gerektiğini belirtti.
İşgücü piyasasında euro bölgesi fabrikaları işgücü yeniden azalttı. Bununla birlikte yöneticiler arasında gelecekteki üretim iyimserliği ölçüsü hafif bir artışla 57.1’den 57,4’e yükselerek bir önceki yılın nisan ayından bu yana en yüksek noktasına ulaştı.
Avro bölgesi dışında ingiliz imalatçılar iç talepteki canlanmanın etkisiyle son 20 aydaki ilk genel faaliyet artışını bildirdi. Bu veriler ingiltere’de geçen yıl yaşanan sığ resesyonun sona erdiğini gösteriyor.