Küresel piyasalar ABD’nin mart ayı tüketici fiyat enflasyonu verilerinin açıklanmasını beklerken temkinli bir duruş sergiliyor. Bu beklenti, geçtiğimiz cuma günü beklentileri aşan ve federal rezerv’in faiz oranı planlarına ilişkin spekülasyonları körükleyen güçlü bir ABD istihdam raporunun ardından geldi.
Amerika birleşik devletleri’nde hisse senetleri, hazine getirilerindeki önemli düşüşe ve petrol fiyatlarındaki azalmaya rağmen salı günü marjinal bir artış gösterdi. Bu cansız performans fed’in bu yıl faizleri düşürüp düşürmeme kararını etkileyebilecek enflasyon verilerinin öncesinde geldi.
Pazartesi günkü LSEG verilerine göre, vadeli işlem tüccarları beklentilerini ekim ayından bu yana en düşük seviyeye indirdi ve şimdi 2023 için yaklaşık 60 baz puan faiz indirimi bekliyor. CME group’un fedwatch aracına göre, ABD faiz oranı vadeli işlemleri ilk faiz indiriminin haziran ayında gerçekleşme olasılığının %60 olduğunu ve bu oranın bir önceki gün %51’e göre hafif bir artış gösterdiğini gösteriyor.
Yatırımcılar ayrıca fitch ratings’in ülkenin kredi notu görünümünü negatife çevirdiği çin’deki durumu da izliyor. Bu değişiklik kamu maliyesine ilişkin endişeleri ve yeni büyüme modellerine doğru ekonomik geçişteki belirsizlikleri yansıtıyor. Buna rağmen çin piyasaları çok az tepki gösterdi.
Avrupa’da piyasa katılımcıları avrupa merkez bankası’nın perşembe günü toplantısını beklerken euro sabit kaldı. ECB’nin bu hafta faiz oranlarını koruması beklense de, yatırımcılar haziran ayından itibaren olası faiz indirimlerine ilişkin ipuçlarını fark etmek istiyor.
Bugün açıklanacak diğer önemli veriler arasında italya’nın perakende satışları ve isveç’in GSYH rakamları yer alıyor. Ayrıca airbus’ın hissedarlar toplantısı deutsche telekom ag’nin yıllık hissedarlar toplantısı ve exor nv’nin 2023 kazanç raporu gibi kurumsal etkinliklerde gündemde yer alıyor.