Tekstil şirketlerinin bankalardan aldığı krediler 23,5 milyardan 32,7 milyar liraya yükseldi. Buna rağmen firmaların takibe düşen kredilerin yüzde 8 azaldı. Türkiye Tekstil sanayi işverenleri sendikası aylık dergisi “Tekstil işveren’in haberine göre, takibe düşen kredilerin alınan kredilere oranı yüzde 6,4’ten yüzde 4,2’ye geriledi.
Son yıllarda mali durumları hızla düzelen tekstil şirketlerinin bu yapıları, kendilerini banka kredilerinde de gösterdi. Öyle ki: 2012 eylül ayından 2013 eylül’e kada tekstil şirketlerinin kullandığı krediler yüzde 39 artarrak 23 milyar 591 milyon liradan 32 milyar 735 milyon liraya yükselirken, firmalar 9 milyar 144 milyon lira daha fazla kredi almış oldu. Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK yayımladığı verilere göre, buna rağmen tekstil şirketlerinin geri ödemediği emeceği kredilerin ya da ödeyemediği kredilerin tutarı 124 milyon lira şirketlerinin 2001 krizi sırasında yüzde 15’lerde dolaşan batık kredilerinin toplam kredilerine oranı da yüzde 6,4’ten yüzde 4,2’ye indi. Bu tutar diğer tüm sektörlere göre de en düşük geri dönmeyen yani batık kredi oranını da işaret ediyor. BDDK’ın yayımladığı ve son olarak eylül 2013 verilerini içeren istatistiklere göre, 2012 eylül’den sonra son bir yıllık süreçte tekstil sektöründe alınan krediler açısından en yüksek artış yüzde 483 ile bingöl’deki gerçekleşti. Bu ilde önceki yıl 90 bin lira olan tekstilcilerin kredileri yüzde 483’lük yükselişle 525 bin liraya ulaştı. Bilecik’te ise krediler yüzde 246 artarak 1.1 milyon lirada 4 milyon liraya çıktı. Tekstil alanında iddialı olan illerden gaziantep’te sektöre verilen krediler 3.4 milyar lirada 5.6 milyar liraya yükselerek yüzde 65’lik artış kaydetti. Doğu illerde kars hakkari bartın mardin bitlis ve batman’daki kredi artışları da yüzde 66’ın üstünde gerçekleşti. Büyük şehirlerden izmir’deki kredi miktarı 738 milyondan 32’lik artışla 14 milyar 950 milyon liraya yükseldi. İstanbul’daki artış böylece yüzde 39 olan kredi büyümesinin altında kalmış oldu. Tekstil şirketlerinin son bir yılda daha az kredi aldığı illerin sayısı ise sadece 13.
Kredi tutarı en fazla düşen il yüzde 70 ile ardahan olurken, muş’ta yüzde 41’lik bir düşüş meydana geldi.
Bitlis’te hiç kredi batmadı
İllerin kredi performansları incelendiğinde ise geri dönmeyen krediler açısından bankaları en çok sevindiren il sıfır batık ile bitlis oldu. Bitlisli tekstilci 1.3 milyon liradan 2.3 milyon liraya çıkmış olmasına rağmen vadesi gelen kredilerin tümünü ödedi. Tunceli ve bilecik’te de sadece biner liralık bir kredi geri dönüşü sorunu yaşandı. Kayseri’de takibe düşen kredi tutarı yüzde 93 azalarak 66 milyondan 4.9 milyona indi. Siirt ve ağrı’da geri dönüşlerde sorun yaşamasına rağmen her iki ilde kredi miktarı ve batıklık tutarı oldukça düşük olduğu için önemsenecek bir hasar bırakmadı.