Tüketici sorunları derneği TÜSODER Genel başkanı rıdvan yıldız yürürlüğe giren kredi ve kredi kartı düzenlemesi hakkında tüketicileri uyardı. Yeni düzenleme ile tüketici kredilerinde artan vadede maliyetin arttığına dikkati çeken yıldız, “Bu nasıl olsa krediler 48 ay vade ile dağıtılıyor, kredi kartlarında 12 ay taksit imkanı başladı, biz daha da kredi alalım” şeklinde algılanmamalı.” dedi.
Yıldız, Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu’nun BDDK kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkındaki yönetmelik değişikliğini tüketiciler adına olumlu karşıladıklarını, yapılan değişikliklerle ekonominin hareketleneceğini belirterek ayın zamanda hükümetin yaptığı bu düzenleme ile ileride ekonomide karşılanılması muhtemel bazı sorunlara karşı önlem aldığını söyledi.
Kredi kartında bazı harcamalarda taksit olanaklarının arttırılması ve tüketici kredilerinde vadenin 48 aya çıkarılmasıyla ilgili tüketici açısından, “insanlar yine çok borçlanacak, borç yükü altında ezilecek” gibi bir kaygı oluştuğunu aktaran yıldız, vatandaşların yeni düzenlemeyi doğru yorumlaması gerektiğini vurguladı.
Yıldız, şunları kaydetti:
“Bazı harcamalara sağlanan taksit imkanı ve tüketici kredilerinde vadelerin artması geçici anlamda pozitif bir çözüm. Bu vatandaş tarafından “nasıl olsa krediler dağıtılıyor, kredi kartlarında 12 ay taksit imkanı başladı, biz daha da kredi alalım” şeklinde algılanmamalı. Krediler ve taksit olanakları ihtiyaç doğrultusunda kullanılmalı çünkü kredi vadeleri artınca, kredi maliyetleri de arttı. Örneğin önceden 20 bin liralık kredi size 36 vadede 25 bin liraya mal olurken, şimdi 48 ayda 30 bin liraya mal olacak. Kredi maliyetlerinin artması vatandaşa ekstra bir borç yükünü getirecek. Abartmadan, aşırıyı kaçmadan borçlanılmalı çünkü borçlanma imkanı demek, illa borçlanması gerektiği anlamına gelmiyor.” Tüketicilerin sağlanan yeni düzenlemeden faydalanırken dikkatli olması gerektiğini dile getiren yıldız, “araştırmalarımızda en çok akıllı telefon harcamalarında ihtiyaç kredisi kullanıldığını gördük. “Zaten iyi bir akıllı telefonum var tüketicisi kredi imkanı da geldi en yenisi çıktı onu alayım şeklinde davranmalı tüketici. Gereksiz ithal ürünlere israf derecesinde yüklenilmesi yabancı firmaların vatandaşı haraca bağlaması gibi bir şey oluyor.12 ay vade ile telefon aldığınızda 1 yıl sonra yenisi çıkıyor, sonsuz bir döngüde sürekli bir borç yükünü doğuruyor.” ifadelerini kullandı.
“Keyfi uygulamalara dikkat”
Tüketicilerden BDDK’nın düzenlemesinin ardından bankaların bunu uygulamadığı yönünde bazı şikayetler aldıklarını belirten yıldız, şunları kaydetti:
“Tüketiciyi rahatlatmak adına yapılan bu düzenlemeyi, bankaların keyfi uygulamalarla baltaladığı, uygulamak istemediği yönünde şikayetler bunlar. Özellikle mevcut kredisini yapılandırmak isteyen tüketicilerin taleplerini geri çevirerek, bunun bir zorunluluk olmadığını belirtmişler. Bazı bankalarda da yapıalndırmayı yeni kredi kullanma şartıyla yapacağını söylemiş. Faiz noktasında keyfi uygulamalar var. Bu düzenlemeye karşı bankaların tüketicilere olabildiğince hoşgörülü olması gerekiyor. BDDK’nın tüketiciyi zorlayıcı, tüketici aleyhindeki bankalara karşı bir yaptırım uygulamalı.”