1 temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan, bankaların bilgi sistemleri ve elektronik bankacılık hizmetleri hakkında yönetmelik kapsamındaki yasal düzenlemeler ile, bankaların çağrı merkezi kullanımı ve kredi kartı hesap özeti gönderimleriyle ilgili değişikliğe gidilecek.
Çağrı merkezi giriş işlemleri
Banka çağrı merkezinde müşteri numarası veya kart numarasıyla giriş yaparken bazı işlemlerde şifrenin yanısıra bankalarda kayıtlı cep telefonunuza gönderilecek onay kodunun da girilmesi zorunlu olacak. Onay kodu işlem sırasında tarafınıza tek kullanımlık SMS OTP veya anlık mesaj bildirim ile gönderilecek.
Bankalar mobil şube kullanan müşterilerine, onay kodunu uygulama üzerinden anlık mesaj ile gönderecek. Tabi bunun için kullanıcılarının mobil bankacılık uygulamasına bildirim gönderme yararlanabilmesi için banka sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numarasına SMS gönderilecek. Çağrı merkezi kullanıcılarının dikkat etmesi gerekenler.
Çalıştığınız bankanızda en az 1 adet banka kartı sahibi olduğunuza emin olun. Kartınız yoksa banka kartı başvurusunda bulunun.
Bankanıza kayıtlı telefon numaranızın güncel mi kontrol edin. Güncel değilse, bankasına göre uygulamalarda değişiklik olsa da bankada kayıtlı cep telefon numaranızı şubelerden, internet şubesinden, mobil bankacılık uygulamalarından veya banka atmlerinden yönlendirmeleri takip ederek güncelleyebilirsiniz.
Mümkünse mobil bankacılık kullanımı için şifrenizi alın.
Müşteri temsilcisi ile görüşmek başta olmak üzere birçok işlem için kart şifresi ve onay kodu çoğunlukla gerekli olacak. Kayıp çalıntı kart veya şüpheli işlem bildirimlerinde giriş yapmadan kullanmak mümkün olacak.
Kredi kartı hesap özeti, ekstre ve dekont gönderimleri
1 temmuz’dan itibaren eposta yoluyla ekstre dekont hesap özeti iletilmesi müşterinin talebine bağlı olacak. Bankacılık uygulamalarını kullanmadığını belirten müşteriler, bankalarına talepte bulunmaları halinde e-posta üzerinden bildirimleri almaya devam edebilecekler.
Neden bu uygulamaya geçiliyor.
Bunun bir kaç sebebi var. İlki hesap özeti, ekstre veya dekont üzerinde banka müşterilerine ait kişisel bilgi, hassas veri veya sır niteliğinde verileri içeriyor. Türkiye’de bir çok kullanıcı e-posta hizmetini yurt dışında yerleşik sunucularda hizmet verilen çok uluslu e-posta hizmet sağlayıcılardan microsoft outlook google gmail vb. ücretsiz olarak alıyor. Bu da türk tüketicisinin kişisel verilerinin yabancı teknoloji şirketleri tarafından işlenme riskini ortaya çıkarıyor.