1.000 TL bedava kredi fırsatında ise bu acımasız ceza 1 TL artırılarak 4 TL’ye yükseliyor. Finansbank bu tutarı, herhalde yüzde 5 indirim yerine faizsiz ve masrafsız krediye daha yüksek talebin geleceğini düşündüğünden dolayı artırmış. Elbette Krediye ihtiyacı olanın harcamalarında da düzensizlik olduğunu düşünürsek, Finansbank’ın her hafta 4 TL ceza mantığını anlamak hiç zor değil.
Finansbank düşene son bir kez daha vurmak için bir detayı daha unutmamış:
1.000 TL bedava kredi kampanyası’ndan kampanya katılımının yapıldığı ilk günden sonra çıkmak isteyen müşterilere, kalan haftalara ait cezalar tek seferde yansıtılıyor. Diyelim ki kredi kampanyasının daha ilk haftasında 60 TL’lik taahhütü yerine getiremeyeceğinizi anladınız ve kampanyadan çıkmaya karar verdiniz. Kalan haftalar için 23 hafta 92 TL’yi tek seferde ödemek için bir kenarda nakit bulundurmaya dikkat edin. Tabi daha yeni 1000 TL kredi çekmiş ve belki de bu parayla birikmiş borcunu kapatmış biri olarak bu miktarı nasıl bir araya getirirsiniz bilemiyoruz.
Finansbank için bu ne ilk, ne de son
Daha önce bu sayfalarda Finansbank’ı defalarca eleştirdik. Hatta dışarıdan bakan biri özellikle finansbank’a garezimiz olduğunu düşünebilir. Ama konunun bunla yakından uzaktan alakası yok. Açıkça görülüyor ki, Finansbank gelirlerini artırmak için müşterilerinin sırtına küçük, zor farkedilen, kurnaz maliyetler yüklemekten çekinmeyen bir banka ve kampanyalarını genelde bunun üzerine kurguluyor. Diğer kampanyalarda olduğu gibi bunda da kampanya detaylarını iyi okumayan dinlemeyen veya ekstresini detaylı bir şekilde incelemeyen bir müşteri, pekala bu küçük ceza tutarlarını görmeyebilir. Finansbank bunu çok iyi biliyor ve sadık, karlı veya zor durumda müşteri ayırtetmeksizin herkese bu kurnaz kampanyalarını yutturmaya çalışıyor.
Sadece kampanyayla kalsa iyi. Bankacılık işlemlerinde tahsil ettikleri ücretler de elle tutulur cinsten değil. Başımıza gelen bir olaydan örnek verelim. Geçtiğimiz gün İş Bankası’nda sigorta işlemlerimizin yapılması için sıra beklerken, bir müşteri banka müdürünün yanına gelip, mevduat hesabı için verilen ekstrelerden para alıp almadıklarını sordu ve başladı söylenmeye, meğer Finansbank vadeli mevduat hesabı için müşteriye bir ayda 3 kez ekstre vermiş ve bunların herbiri için 6 TL kesmiş. Müşteri ben ekstre istemiyorum dese de, Finansbank şubesi müşteri ekstresini emaille almak istemediği sürece bunu vermek zorunda olduklarını belirtmiş. Emekli olduğunu, yıllardır işyerinde bilgisayar kullanmak bıktığını ve ekstresini emaille almak istemediğini söyleyen müşteri de son çareyi, parasını başka bir bankaya taşımakta bulmuş.