Varlık yönetim şirketine devredilen borç.

Daha önce sizlere varlık yönetim şirketleri ve faaliyetleri hakkında bu yazımızla bilgilendirmeye çalışmıştık. Ancak o yazıyı sizlerle paylaştığımız sıralarda, alacağı takibe uğramış ortalama bir tüketicinin bir varlık yönetim şirketiyle muhatap olma olasılığı çok fazla değildi. Geçen süre içerisinde varlık yönetim şirketleri satın aldıkları tahsili gecikmiş bireysel kredi ve kredi kartı borcu sahiplerini arama konusunda faaliyetlerini artırmaya başladılar. Tabi faaliyetlerini artırmaya başladılar derken, satın aldıkları portföylerde bulunan insanlara ulaşmak için çabalarını arttırmaya başlamalarını kastediyoruz. Varlık yönetim şirketleri genelde faaliyetlerine öncelikle tahsili gecikmiş kurumsal ve ticari kredileri satın alarak başlayıp, sonrasında tahsili gecikmiş bireysel kredilerin ve kredi kartları borçlarının satın alınması ve bunların yeniden yapılandırılmak suretiyle tahsil etmek için çalışmaya başlarlar.
Varlık yönetim şirketi nedir.
Kısaca anlatmak için sabah gazetesi’nde yayınlanan şu haberden bir örnek verelim, bankaların geri dönmeyen veya batık kredilerini ciddi bir iskonto karşılığında satın alarak orta vadede bunları tahsil eden varlık yönetim şirketleri “finansal sistemin çöpçü balıkları” olarak tanımlanmış. Halihazırda BDDK’nın izniyle faaliyet gösteren 8 varlık yönetim şirketi bulunuyor.
Sistem nasıl çalışır.
Varlık yönetim şirketleri, bankaların satılığa çıkardıkları alacağı şüpheli portföyleri inceledikten sonra uygun gördükleri teklifi verirler. Bu genelde ihale sürecinde gerçekleşir. En yüksek teklifi veren şirket ihaleyi açan kurum teklifi uygun bulursa portföyü devreder. Bu beden portföy bedelinin belli bir oranı olur, yani 100 liralık bir alacak porftöyü için varlık yönetim şirketi 30 lira da verebilir, 10 lira da, 5 lira da. Bu bedeli belirleyen faktörlerin başında, portföyden o zamana kadar yapılan tahsilat miktarı ve portföyü oluşturan müşterilerin bilgilerinin ne durumda olduğu yer alır.
Varlık yönetim şirketinin satın aldığı porföydeki alacakları tahsil etme kabiliyeti, bu portföyde bulunan müşterilere ulaşabilmesiyle doğru orantılıdır. 100 liralık bir portföyü 30 liraya satın alabilen varlık yönetim şirketinden borç bakiyeniz üzerinden önemli indirimler talep edebilmeniz mümkün. Bu, maalesef borcu varlık yönetim şirketine devredilen kişinin de borç bakiyesini %70 iskontoyla ödeyebileceği anlamına gelmiyor. Sonuçta varlık yönetim şirketleri de faaliyetlerinden para kazanmayı amaçlarlar. Özellikle müşteriye kendi imkanlarıyla ulaşmışlarsa çok fazla indirim yapmayabilirler. Ancak pazarlık becerilerinize bağlı olarak bakiyede tatmin edecek indirimler alabilmeniz mümkün.