Bireysel kredi Kredi kartı geri ödemelerinde yaşanan gecikmeler ise sadece KKB veritabanında yer alır. Krediler için gecikme durumu, kredi sözleşmesinde yer alan geri ödeme planında belirtilen tutarların tarihlerinde yatırılmaması durumunda oluşur. Kredi kartlarında ise esktrede belirtilen asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde yatırılmaması durumunda oluşur. Bir ödemeyip, ertesi ay iki aylık ödeme yapsanız bile gecikmenin oluştuğu tarihi takip eden ay içinde gecikmeyle ilgili kayıt KKB’ye iletilir. Ancak bu kayıt yeni kredi veya kredi kartları başvurularında gecikme olması durumundaysa, hiçbir banka başka bir bankayla geri ödeme sorunu yaşayan tüketiciye kredi veya kredi kartı vermek istemeyeceğinden olumsuz netice doğrulabilir.
5 Kara listede olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim ?
Merkez bankası bünyesinde tutulan veritabanındaki kayıtların T.C Merkez Bankası’nın kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kapsamında girmesinden dolayı, gerçek ve tüzel kişiler kendilerine ait bilgileri talep edebilirler. Nasıl başvuru yapılacağıyla ilgili buraya tıklayın.
KKB ise kendi kayıtlarını bireysel kullanıcılara açmamaktadır. Tüketiciler bu veritabanındaki kendilerine ait bilgilere bir üye kuruluş, yani kredi başvurusu yapacakları banka aracılığıyla ulaşabilmektedir. Bu bilgiyi edinmek için kredi başvurusunda bulunmuş olduğunuz bankanın, KKB’nin müşteri itirazları değerlendirme sistemi aracılığı ile bu talebinizi KKB’ye iletmesi şarttır. KKB’nin konuyla ilgili detaylı yazısını okumak için buraya tıklayın.
6 Benim hiçbir bankaya borcum yok. Hiç gecikmeye veya takibe düşmedim. Kaydım kesinlikle hatalı. Ne yapmalıyım.
Hatalı kayıt sebepleri çok geniş olmakla beraber geçmişe göre çok daha az rastlanmaktadır. Bu nadir rastlanan durumla ilgili olarak yapılması gerekenlere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
7 Hangi durumlarda kayıtlarda düzeltme yapılır ? düzeltme yapılması için ne yapmalıyım ?
Merkez bankası kayıtlarında olsun, KKB kayıtlarında olsun bir kişiye ait kaydın mevcut durumu yansıtmaması durumunda, kaydı yaratan banka aracılığı ile kayıtların güncel durumu yansıtacak şekilde güncellenmesi için talep yapılabilir. Bunun için kaydı yaratan bankaya yazılı olarak başvurmak gerekmektedir.
8 Tüm borçlarımı ödedim, hakkımda idari takip de yok. Kara listeden çıkmış mıyımdır ? Neden hala kredi alamıyorum ?
Bu konuyla ilgili yasal bir düzenleme bulunmamakta ve dönem dönem bankaların kredi politikalarına göre değişiklik göstermekle beraber, geri ödemesi tamamlanmış ve hakkında takip süreci sona ermiş kayıtlar takip süreci sona erdikten 5 sene sonra silinir. Geri ödemesi hiç gerçekleşmemiş takiplerde borçlar hukuku devreye girer ve 10 senelik bir zaman aşımı söz konusu olur. Ancak 5 sene sonradan kara listeden çıkmış olmanız, bankaların size yeni başvurularınızda kredi açacağı anlamına gelmemektedir. Banka kredi politikaları çerçevesinde kendi kayıtlarını kullanarak kredi verip vermeme hakkına sahiptir.
9 Kara liste kaydımı sildirebilir miyim ?
Yanlış bir kayıt söz konusu değilse kayıtların silinmesi mümkün değildir.