Kredi ve kredi kartı kullanırken bilmeniz gerekenler.

Tüketici finansmanı ürünleri hepimizin hayatında önemli bir yer tutuyor. Özellikle büyük şehirlerde kredi kartı, kredi kullanmayan veya hayatında bir dönem kullanmamış hane sayısı yok gibi. Öte yandan görüyoruz ki, çoğumuz bu ürünleri yanlış kullanıyor. Yanlış kullanımdan kastımız ise fahiş faizler ödemek değil, sürdürülemez bir borç sarmalına girilmesi ve bunun neticesinde takip sürecine düşülerek kredbilitenin zarar görmesi.
Bu nedenle biraz olsun bu yanlış kullanımı düzeltebilmek umuduyla bugün sizlerle kredi ve kredi kartı kullanımında bize göre dikkat edilmesi gereken 10 önemli başlığı paylaşmak istedik.
1 Geliriniz kadar harcayın
Tüketici finansmanı ürünleri, kullananlara alım gücü açısından belli bir kaldıraç sağlar. Bu kaldıraç oranını ne kadar arttırırsanız, gelir-gider dengenizin sürdürülebilirliği de o kadar risk girecektir. Kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı KMH gibi ürünleri hayat standartınızı yükseltmek için kullanmayın. Hayat standartlarınızı yükseltmek için gelirlerinizi artırmanız esas olmalıdır.
2 Bankalarla imzaladığınız sözleşmelerin bir kopyasını mutlaka saklayın
Tüketicilerin çoğu, dosya masrafı ve kredi kartı yıllık aidatı gibi konulardan şikayet eder. Öncelikle söyleyelim, bu gibi masrafları şimdilik yasaklayan özel bir yasa olmadığı için “yasal değil” diyemezsiniz Öte yandan bu tür ücretleri bankaların alıp almayacağı konusu, tüketicilerin bankalarla imzaladıkları sözleşmelerde yer alır. Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden veya başka bir nedenden dolayı borç alacak ilişkisinde bulunduğunuz banka ile olası bir anlaşmazlık durumunda, esas olan imzalanan sözleşmedir. Bu nedenle bankalarla imzaladığınız sözleşmelerin bir kopyasını mutlaka kendinize isteyin ve bunları bir yerde saklayın. Günün birinde bankanızın sizden tahsil etmemesi gerektiğini düşündüğünüz bir masrafla karşılaşırsanız, sözleşmeye dönerek bu konuda haklı olup olmadığınızı kolayca anlayabilirsiniz.
3 Eş, dost, akraba için kefil olmayın, kartınızı kullansın diye başkasına vermeyin Türkiye’de borç alacak ilişkisini anlatan güzel bir deyiş vardır, “paran bolsa kefil ol, vaktin bolsa şahit ol.” diye. kredi ve kredi kartı başvuruları profesyonel kişiler tarafından başvuru sahibinin gelir durumu ve benzer ürünleri kullanırkenki geçmiş performansı incelenerek, objektif olarak istatiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilir. Bir kişinin kredi başvurusu için kefil isteniyorsa, bunun nedeni kişinin geri ödeme olasılığıyla ilgili önemli bir risk gördükleri içindir. Kredi veya kredi kartı kefaletleri müşterek borçlu müteselsil kefil olarak belirlenir. Başkasının finansmanla aldığı ürün veya hizmetlerin geri ödemelerinin yapılmaması durumunda, borcun tamamının tahsili için önce kefile gidilir. Böyle bir riski almayı kimseye tavsiye etmiyoruz.