Kredi politikası ve KOBİ kredilendirme.

Bu nedenle zorunlu karşılıklar konusunda yeni bir paradigmaya ihtiyaç dünden daha çok var. Zorunlu karşılıklar para politikası aracı olmaktan çıkarılıp hükümetlerin ekonomik programları doğrultusunda kredi politikası aracı haline dönüştürülmeli. Örneğin KOBİ’leri kredilendirmede zorunlu karşılık oranları teşvik edici bir unsur olarak kullanılmalı. KOBİ’lere kredilendirmede zorunlu karşılık oranları teşvik edici bir unsur olarak kullanılmalı. KOBİ’lere kullandırılan kredi tutarı kadar mevduat için farklı zorunlu karşılık oranı uygulanabileceği gibi, zorunlu karşılığa KOBİ’lere kullandırılan kredilerin faiz oranlarını düşürmeyi sağlar şekilde faiz ödemesi de bir tercihli politika olarak benimsenebilir. Bunlar birlikte düşünüldüğünde KOBİ’lerde sisitemden aldıkları kredi payları da artacağından KGF’ye olan talepte artacak.
Bu mekanizma ile ekonomik programlar doğrultusunda bankaları riskli sektörler yerine kredi politikalarını yeni paradigmalar üzerine oturtarak krizlere karşı daha dayanıklı hale getirmek mümkün olur. Mesela, cari açığı artıran faaliyetleri kredilendirmek yerine tasarruf yaratan ve tasarruf eğilimi yüksek olan alanları özendirici kredilendirme aracı olarak kredilerin sevk ve idaresinde zorunlu karşılık oranlarında farklı oranlar pekala kullanılabilir.
Hazine tarafından kuruluşunuza KOBİ’lere kredi sağlanmasına aracılık etmeniz için sağlanan 1 milyar TL’nin ne kadarını krediye dönüştürebildiniz. Bu destekten yararlanan KOBİ sayısı ne oldu. Bundan iki yıl önce hükümetimizin kuruluşumuza sağladığı 1 milyar TL’lik garantinin hala önemli bir kısmı krediye dönüşmüş olmasa bile bu süreçte KOBİ’lerimize “yedek akçe” rolünü oynamakla morallerini güçlü tutmayı sağladı. Aslında beklenenin altında bir talebin olması kişisel kanımca başbakanımızın “kriz teğet geçecek” sözünü doğruladı.
Doğrusu bu destekten KOBİ’lerin yeterince yararlanmama nedenleri birçok faktöre bağlanabilir. Masumane bir gerekçesiyle bankalar açısından kredi tutarı kadar teminat yaratmayan KOBİ’leri KGF’nin kefaleti ile kredilendirmek için ikna etmeyi sağlar argümanları sunamamış olmamız da etkili olmuştur denilebilir
Hazine desteklerine ilişkin başvuruları banka protokolleri ve alt yapı çalışmalarımız nedeniyle almaya ancak 2010 yılının başında başlayabildik. 1.600 dolayında başvuru bu süre içinde olmuş ve 600 milyon TL’na yakın kredi kullanılmış. KGF’nin geçmiş 18 yılı aşan faaliyet dönemi dahil 2011 yılının birinci yarısı sonu itibariyle toplam 17 bin 926 kefalet talebinin yaklaşık yüzde 10’u sadece 18 aylık sürede hazine desteğinden yararlanmak için başvuran KOBİ’lere aittir. Ancak hazinenin yararlanma sürecini 2013 yılının temmuz ayı ortasına kadar iki yıl daha uzatmış olması nedeniyle hazine desteklerinin önceki döneme göre, daha yoğun kullanılacağı beklenilebilir. Dünyada kredi garanti fonları sadece KOBİ’lerin krediye erişimlerine yardımcı olan kuruluşlar mı.
Tarım sektörünü destekleyen kredi garanti fonları var mı.
Dünyada sadece tarım sektöründe ihtisaslaşmış bir çok kredi garanti fonu bulunmakta. Ama genelde KOBİ’leri garanti eden fonlar ağırlıkta. KGF gibi karma nitelikli garantiler veren fonlarda yok değil.