Kartlı ödeme sistemleri banka kartı.

Banka kartları, adlarından da anlaşılacağı gibi bankalar tarafından müşterilerine tahsis edilen plastik kartlardır. Banka müşterileri bu kartları ile tanımlı hesaplarına erişerek buradaki paralarıyla ilgili finansal işlemlerini gerçekleştirebilirler. Banka kartı, bankanın elektronik kanalları üzerinden işlem yapan hesap müşterilerini tanımak için kullandığı bir araçtır.
Banka kartları bir plastik kart üzerine 16 haneli numara, kartın arkasında yer alan bir manyetik bant ve imza bandı üzerinde yer alan güvenlik numarasından oluşur. Ülkemizde olmasa da chip&pin uygulamasının yer aldığı banka kartları kıta avrupasını ve ingiltere de sık rastlanır. En az 4 haneli PIN ile beraber kullanılır.
Türkiye’de banka kartları
2013 mayıs sonu itibarı ile Türkiye’de banka kartı sayısı 95 milyon adete ulaştı.
Banka kartı başına işlem tutarı 320 TL civarında. Banka kartı dendiğinde ülkemizde öncelikle bankaya para yatırmaya çekmeye yarayan kart akla geliyor. Bir başka kesim için ise banka kartı maaş çekilen karttan başka birşey değil. 55 yaş üzeri emekli profili bu tanımı yapanların sadece %45’ini oluşturuyor. Öte yandan banka kartı sahipleri arasında alışverişlerde banka kartı kullanımı hala %15 civarında. Kart sahiplerinin %75’i banka kartıyla alışveriş yapabileceklerinin bilmelerine rağmen kullanım için tercih etmiyorlar.
Ateşle barut, banka kartı ile şifre yanyana durmaz
Banka kartları ile ilgili yaşanan mağduriyetler incelenediğinde, tüketicilerin şifreyi kartın arkasındaki imza bandına yazması, doğum tarihi olarak belirlemesi veya cüzdanda taşıması gibi tercihlerden kaynaklandığını gözüküyor. Teknolojinin ilerlemesi ile gelişmiş düzenekler ile özellikle Off site ATM’lerde kart ve şifre toplanıldığı vakalar da yok değil elbette. Ama yukarıda paylaştığımız geleneksel yöntemlere dolandırıcılıklarda sık karşılaşılıyor ve maalesef hala işe yarıyor.