Kart ekstreleri ve hesap kesimleri.

Ortak POS’ta, üzerinde uygulaması bulunan bankaların kartlarına ait prefix/binler otomatik olarak tanınır, işlem için kartın ait olduğu banka menüsü çıkar ve işlem bunun üzerinden gerçekleşir. Bu tür işlemlerde yine hesap kesim tarihinde yapılan “on us işlemler” o gün düzenlenecek hesap özetine yansır.
Ortak kullanılınan kart, POS anlaşması içinde yer almayan bankalardan birine aitse, kartın hangi banka POS’u üzerinden geçeceğini işyeri kendisi belirleyebiliyor. O zaman burada işlem “not on us” olarak geçeceği için, harcama Bankalararası kart merkezi üzerinden gerçekleşecek takas işlemi nedeniyle bir sonraki hesap özetine yansımış oluyor.
Diyelim ki Bonus kredi kartınız var, bir benzin istasyonuna gidip hesap kesim tarihinde benzin alıyorsunuz. Kasadaki görevli bunu büyük ihtimalle Ortak POS üzerinde geçirecek, bu da “on us işlem” olarak o akşam gün sonunda hazırlanan hesap özetine görüyor olacaksınız.
Yani süpermarket, zincir mağazalarda veya benzin istasyonlarında yukarıda bahsettiğimiz ortak POS kullanımına dahil olan kartlardan biriyle hesap kesim tarihinde işlem yaparsanız, işlemi bir sonraki hesap kesim tarihinde düzenlenecek hesap özetine ötelemeniz büyük ihtimalle mümkün olmayacaktır.
İşlem saati ikinci önemli faktör
Kredi kartı ekstreleri genelde ilgili hesap kesim tarihinde saat 23:00 gibi yapılıyor. POS cihazından geçen bir işlemin, üye işyeri tarafında bu saatten önce gün sonu işlem yapılması durumunda, o işlem aynı gün kesilecek hesap özetine yansır. Ancak üye işyeri saat 23:30 gibi bu işlemi yaparsa, o zaman da işlemin bir sonraki hesap özetine yansıması mümkün olur. Sizin de anlayacağınız üzere, Ortak POS uygulamasının yaygınlaşmasıyla harcamaları bir sonraki hesap özetine yansıtmak isteyen tüketiciler için en güvenli yol, alışverişlerini hesap kesim tarihinden bir sonraki güne ertelemeleri olacaktır. Bir sonraki hesap kesim tarihinizi en yakın tarihli kredi kartı hesap özetinden öğrenebilirsiniz.