Bankalar BDDK kurulu.

Örnek vermemiz gerekirse, aylık ortalama geliri 2000 TL olan Ahmet bey’in sektöre yeni giriş yapmış olan D bankasından bir kredi kartı başvurusu var. Ahmet Bey’in A, B ve C bankalarından toplam limiti 10000 TL olan üç adet kredi kartı olduğunu varsayalım. Ahmet Bey’in başvurusu onaylanmış ancak banka ona bir kredi limiti tahsis edemiyor. Çünkü sahip olduğu diğer banka kredi kartlarının toplam limiti, beyan ettiği ortalama gelirinin 4 katının üzerinde. Bu durumda ahmet bey’in D bankasından kullanabileceği bir kredi kartı limitine sahip olabilmesi için A, B veya C bankalarından birindeki kredi kartını iptal ettirmesi gerekecek.
D Bankasından Ahmet bey’i ikna edebilmesi için ortaya başka avantajlar kart aidatı iptali, hoşgeldin puanı gibi sunması gerekecek. Kredi kartı rekabetine hakim bankaların, oldukça aktif kart iptalini önleme ekipleri var. A Bankası da söz konusu iptali önlemek için kazanılmış müşterilerine benzer cazip teklifler sunacaktır.
Rekabet kızışacak
Özetlemek gerekirse, bir bankanın elinde başka bir bankanın kredi kartı olan müşterisini portföyüne ekleyebilmesi için kırk dereden su getirmesi, bir o kadar da takla atması gerekecek. Bu durum, bankaların kredi kartı müşterisi edinme ve muhafaza etme maliyetlerini dramatik olarak yükseltecek.
Bankaların yüksek limit tanımlanmış ve sorun yaşamadıkları müşterilerine daha fazla taviz vermeleri gerekecek, aksi halde düzenli ödeme yapanları rakip ve agresif bankalara kaptıracaklar. Mevcut yönetmelikte revize olmazsa uzun bir süredir karşılaşamadığımız kredi kartı borç transferi kampanyalarıyla daha sık karşılacağız. Bankalar için bir diğer sorun da, piyasada kart sayısı rekabetini hedefleyen aday bankalarda ilgili personelin sadece çok azı bu kadar agresif regülasyona rağmen kampanya geliştirme becerisine sahip. Genelde lider bankaların kampanyalarını ve ürünlerini kopyalamak suretiyle bir yerlere gelmeye çalışan bankalar özellikle zorlanacak.
Bankaların bu durumu BDDK ile tekrar görüşeceği, bir sonuç alamazsa rekabete engel oluşturuyor diyerek rekabet kurumu’na başvuracağı günler bizleri bekliyor.