Dış ticaret hacmi ve global piyasalar.

2008 yılında yaşanan kriz sonrasında global piyasaların kötüleşmesi ve sendikasyon işlemlerine katılan bankaların fonlama maliyetlerinin artması nedeniyle türk bankalarının sendikasyonlara ödediği faiz oranı euribor kadar çıktığını kaydeden egemen, “2008 sonrasında türkiye riskinin iyi algılanmaya devam edilmesi sonucunda maliyetler azalmaya başladı, 2010 mayıs ayında 1 yıllık sendikasyon fiyatlamaları euribor olarak gerçekleşti.
Global piyasalarda zaman zaman volatilite görülmeye devam etse de Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve bankacılık sektörü sayesinde maliyetler düşmeye devam ediyor. Aralık ayında Garanti Bankası olarak euribor ile 2010 yılının en düşük maliyetli işlemini gerçekleştirdik. 2011 mayıs işlemleri ise euribor fiyatlanıyor.” dedi.
Türkiye güçlü duruşuyla ayrışıyor 2011 yılının geri kalanında türk bankalarının yaklaşık 11,5 milyar tutarında itfası bulunduğunu kaydeden egemen, bankacılık sektörünün şu andaki durumu ve ekonominin gelişimine istinaden öngörülen potansiyel değerlendirildiğinde roll over rasyosunun yüzde 100’ün üzerinde olacağını tahmin etti. Egemen “Uluslararası piyasalarda yaşanan siyasi gelişmelerin global piyasalara olan etkisinden türkiye’de dolaylı yoldan etkileniyor, fakat yaşanan durum aynı zamanda türkiye’nin güçlü duruşuyla kendini ayrıştırmasını da sağlıyor. Türk bankalarının hacim yaratabilme kapasitesi arttıkça yabancı bankaların sendikasyona ilgisi de devam edecektir” dedi. Fiyata duyarlı orta doğu’lu bankaların iştahı azaldı Türkiye’nin dış ticaret hacmi düşünüldüğünde bankaların bu hacminden pay alabilmek için sendikasyonlarda yer almak istediklerini söyleyen egemen, “Özellikle avrupa ülkelerinede türkiye’ye ilgisi artan ve işlemlerde yer almak isteyen yeni bankalar bulunuyor. Sendikasyon faizlerinin düşmesiyle birlikte fiyata oldukça duyarlı olan orta doğu bankalarının iştahlarında ise azalma görmekteyiz.” dedi. “Garanti Bankası olarak sendikasyon işlemlerinin amacını dış ticaretin finansmanı olarak belirliyoruz.” diyen egemen alınan tüm kaynağın müşterilerin dış ticaretini desteklemek amaçlı kullandırıldığını söyledi. Egemen ” Sendikasyon işlemlerine yabancı bankalar ilgi gösterirken, tahvil ihraçlarına bireysel ve kurumsal yatırımcılar yatırım yapıyorlar. Tahvil ihraçları bankalara uzun vadeli kaynak sağlayarak, borçlanma portföyünü çeşitlendiriyor. Sendikasyon işlemleri ise tahvillere göre daha kısa vadeli işlemler. İki borçlanma aracının farklı yapıları ve yatırımcı tabanları sebebiyle tahvil ihraçları sendikasyon işlemlerini etkilemeyecektir.” dedi.