Cari açığa karşı seçimden sonra KKDF artışı.

Sabah gazetesi’nde bugün yayınlanan bir habere göre hükümet ilk çeyrek sonunda 22 milyar doların üzerinde gelen cari açık için ek önlemler almaya hazırlanıyorlar. Maliye bakanlığı, bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK merkez bankası ile hazine ve dış ticaret müşteşarlığı’nın üzerinde çalıştığı 5 ana başlık var.
Seçim sonrası hayata geçebilecek 5 önlem
BDDK’nın üzerinde çalıştığı önlem kredi kartı limitlerinin kazanılan gelire belirlenmesi ve kart sahibi talep etmedikçe kart limitinin artırılmaması.
Kaynak kullanımı destekleme fonu KKDF ve benzeri kesintiler artırılabilir. Konut kredisindeki sınırlayarak sermaye yeterlilik oranlarını sıkılaştırabileceği de gündemde.
Maliye bakanlığı en erken 3 ay sonra ÖTV ve ithalat vergisinde artış ve enerji fiyatlarında ayarlama yapabilir.
Merkez bankası’nın kararıyla artırılan zorunlu karşılıklardaki yükseliş yıl sonuna kadar devam edebilir.
Cari açığın yükselmesinde çok etkili olan enerji yatırımların tamamlanması ve ara malı ithalatına önlem alınması da konuşulanlar arasında.
Şimdiye kadar alınan önlemler neler.
Hükümetin bugüne kadar aldığı önlemler arasında zorunlu karşılıkları artırmak ve politika faizlerini indirmek bulunuyor. BDDK ise kredi kartı asgari ödeme tutarlarını yeniden düzenleyerek, 3 defa kredi kartı dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkını sınırlayan önlemler almıştı. Ayırca konut kredilerinde kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75’ini ticari menkul alımı amaçlı kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkul değerinin yüzde 50’sini aşmaması kararı alınmıştı.
KKDF ve BSMV artabilir.
Bankalar kredi kartı limiti belirlenirken esas kriter olarak zaten başvuru sahibinin beyan ettiği geliri esas kriter olarak alırlar. Limit artırımı için de yine müşteri talebi esas alınıyor, ancak bankalar bu duruma çözüm olarak interaktif sms ve otomatik aramalarla talep alınıyor, ancak bankalar bu duruma çözüm olarak interaktif sms ve otomatik aramalarla talep yaratma tekniğini geliştirdiler. Dolayısıyla BDDK belki bu uygulamaları ortadan kaldırabilir. Öte yandan tüketici kredileri ve ihtiyaç kredilerinde tüketici caydırıcı olarak KKDF ve BSMV artırımı gibi yeni önlemler alınması daha büyük olasılık. Üstelik bu şekilde harcamalarını kısıtlamayanların ek vergi temini söz konusu olur.