BDDK: Sözleşmeye “Yıllık kart aidatı ödemeyeceğim”

NTVMSNBC’de dün yayınlanan habere göre Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu BDDK başkanı tevfik bilgin, Bankaların kamuoyunda tartışılan bazı uygulamalarda sağladığı gelirler konusunda vatandaşları uyardı. Bilgin, tepkilere yol açan kredi kartı yıllık aidatı konusunda da değindi.
Bilgin, yeni kredi kartı alacak tüketicilere kart sözleşmesine “yıllık aidat ödemeyeceğim” notu düşmelerini önerdi.
“Türk bankacılık sistemi 2009 yıl sonu genel değerlendirmesi” konulu basın toplantısında konuşan de mantıklı bulmuyoruz. Tüketicilere kullanmadıkları karta ücret alınmasını, yıllık aidat alınmasını mantıklı bulmuyoruz. Bir banka 10 lira para gönderme ücreti alırken diğeri 50 lira alıyorsa bunu da mantıklı bulmuyoruz. Bizim tüketicilere en büyük önerimiz, böyle yapan bankalar varsa bunlarla çalışmaları yönündedir. Memnun değillerse o bankalarla çalışmasınlar.”
Bilgin, kurum olarak bu konularda bazı tedbirler aldıklarını söyledi. Ancak özellikle ikili sözleşmeye dayanan işlemler borçlar hukuku kapsamına girdiği için çok fazla müdahele edemediklerini vurguladı.
Bilgin, bu kapsama giren kredi kartları konusunda yıllık aidatlar için tüketicilere yeni bir öneri getirdi: “Yeni kredi kartı alırken, müşteriler bankadan sözleşmeyi alırken üzerine “yıllık aidat ödemeyeceğim” diye not düşsünler. Eğer banka bunu kabul ediyorsa kredi kartınızı verecektir ve bundan sonra aidat ödemeyecekseniz. Sözleşmede bu hükmün özellikle olarak yer alması tüketicilerimizin, kart kullanıcılarımızın bundan sonraki şikayetlerini önleyecektir.”
Kredi kartı yıllık ücreti banka ile tüketici arasında yer alan bir sözleşmeden kaynaklanmakta. Bu konuyla ilgili tüketicinin lehine çıkan kararlara bakıldığında tüm bu olumlu neticilerin ya banka ile yapılan sözleşmede bu konuyla ilgili bir madde olmamasından, ya da yapılan sözleşmenin şeklen sözleşme maddelerinin yer aldığı metinlerin puntolarının büyüklüğünün veya farkedilebilirliğin uygun olmamasından kaynaklandığını görüyoruz. Bu nedenle daha önceki sizlerle paylaştığımız bir yazımızda BDDK başkanı Bilgin’in de altını çizdiği gibi kart ücreti, ilgili bir madde uygun büyüklükte ve belirginlikte sözleşmede yer alıyorsa ve taraflar konuyla ilgili sözleşmeye herhangi bir şerh koymadan imzaladılarsa, sözleşme serbestisi altında yasal kabul edilen uygulamadır.
Kredi kartı sözleşmeleri eski olan tüketiciler sözleşmelerini yenilemedilerse, ücrete geriye dönük itiraz edip alabilme ihtimalleri bulunuyor. Bu konuyla ilgili olarak takip edilmesi gereken süreçler konusunda tüketici koruma dernekleri destek veriyorlar.