Neden kredi alamıyorum, nasıl kredi alabilirim.

İster kredi için, İster kredi kartı için başvuru yapın; ürünü kullanabilecek duruma gelmeden önce başvuru yaptığınız kurumun kredi değerlendirme sürecinden geçmeniz gerekecektir. Bugün makalemizde son zamanlarda yaptığı başvuruları reddedilen ziyaretçilerimizden gelen “neden kredi alamıyorum?” ve en önemlisi “nasıl kredi alabilirim” sorularına yanıt vermeye çalışacağız.
Neden kredi alamıyorum.
Tüketicilerin “Neden kredi alamıyorum ?” sorusuna bankalar tarafından en basit şekilde “Başvurunuz kurumun kredi politikalarıyla uyumlu bulunmamıştır.” veya buna benzer bir yanıt verilir. İşte size, kesinlikle uyumlu bulunmamıştır” veya buna benzer bir yanıt verilir. İşte size, kesinlikle aydınlatıcı olmaktan uzak bu açıklamanın arkasında yer alan ve en sık rastlanılan ret nedenlerinden bir kaçı. Başvuru kabul edilmemiştir, çünkü;
Başvuru sırasında düzenli bir gelir beyan edilmiş, ancak başvuru sahibi geliri belgelemeye üşenmiş ve başvurusuna bordro veya maaş yazısı eklenmemiştir. Gelir belgelenmiş, ancak başvuru sahibinin istediği kredi tutarıyla geliri arasındaki uyumsuzluk vardır. Yani başvuruyu değerlendiren kurum, başvuru sahibinin gelecek yıllarda sahip olacağı gelirlerle alacağı krediyi geri ödeyememe olasılığının yüksek olması yönünde bir kanaate sahip olmuştur.
Gelir belgelenmiş, ancak başvuru sahibi hakkında KKB veritabanında yapılan sorgulamada kişinin halihazırda başka kredileri bulunduğundan, başvuruyu değerlendiren kurum yeni bir kredi açmayı riskli bulmuştur.
Başvuru sahibinin başka bankada kredi geri ödemeleriyle ilişkili devam eden bir gecikme söz konusuysa, başvuruyu değerlendiren kurum başka bir başka kurumla sorun yaşayan müşteriyi portföyüne dahil etmeyecektir.
Bir gecikme söz konusu olmasa bile, başvuru sahibinin son bir sene içerisinde kredi veya kredi kartı geri ödeme performansında çok fazla dalgalanma söz konusuysa da başvuru reddedilebilir. Son bir sene de geri ödeme performansında 4 defa veya daha fazla bir aksaklık yaşanması durumunda da başvuru net olabilir.
Başvuru sahibinin mevcut işyerinde çalışması süresi yeterli bulunmamıştır. İş hayatına yeni başlayan birçok genç tüketicinin en sık reddedilme sebeplerindendir. Başvuru sahibinin daha önceki kredi tarihçesi hakkında KKB kayıtlarında bir referans bulunmaması durumunda ve mevcut işyerindeki çalışma süresi 6 aydan azsa başvuru reddedilebilir.