Banka kartınızı alışverişlerde kullanmadan önce.

BKM ve ona bağlı olarak ödeme sistemlerinde faaliyet gösteren bankalar, alışverişlerde nakit yerine banka kartı kullanımını yaygınlaştırmak için 12 yıl sürecek bir kampanya başlattılar. Daha önce sizlerle paylaştığımız bu kampanyayın internet bacağı. Kampanyanın hedefi, 2023’te nakitsiz bir türkiye yaratmak. Herkes kredi kartı kullanamayacağına göre bu amaca ulaşmak için gerekli araçlardan bir tanesi de alışverişlerde banka kartı kullanımını artırmak.
Öte yandan banka kartı kullanımında özen gösterilmesi gereken bazı konular var ki, bunlara dikkat edilmediği takdirde mağduriyetler yaşanabilir. İşte banka kartı kullanımında bizim tespit ettiğimiz önemli konular.
Her şeyin başı şifre
banka kartı ile ilgili yaşanan mağduriyetlerin en başında kartların kötü niyetli kişiler tarafından şifre kullanımı geliyor. Bunun sebeplerine bakıldığında, kart şifresi olarak kişilerin kendi doğum tarihlerini veya kolay tahmin edilebilen ardışık sayıları kullanmaları ilk sırada geliyor.
Kredi kartı, banka kartı olsun veya ön ödemeli kartlar olsun, kullanım sırasında şifre gerektiren ödeme sistemlerinde kesinlikle kimlik bilgilerinde yer alan doğum tarihi gibi bilgilerin kullanılmaması gerekir. Bunun yerine sizin yaşamınız boyunca oldukça sık kullandığınız ama insanların o kadar dikkat etmeyeceği okul numaranız ve sizin için önemli birisine ait bir tarihi resmi belgelerde yazılı olmamak kaydıyla kullanabilirsiniz. Resmi belge konusunda tek istisna evlilik tarihidir. Evlilik tarihinin yazılı olduğu resmi belge evlilik cüzdanıdır. İnsanlar çantalarında evlilik cüzdanlarıyla dolaşmazlar. Dolayısıyla çanta veya cüzdanı ele geçiren kötü niyetli kişiler evliliklerini tarihini içerideki resmi evraklardan bulamazlar.