Akbank müşterilerine talep olmadan artı para hesabı.

Bugünkü yazımızı hazırlamamızın nedeni, Akbank’ın bizim talebimiz dışında bizim adımıza bir artı para hesabı açmış olması. Bu uygulamanın birer tüketici olarak bize göre o kadar çok yanlış tarafı var ki, nereden başlasak bilemedik. Ama o konuya geçmeden önce isterseniz Akbank’ın Artı para isimli ürününü tanıtalım.
Akbank artı para bir kredili mevduat hesabıdır KMH. KMH vadesiz mevduat hesabına tanımlanmış, sürekli bir nakit kredidir. Tüketici normal kredi başvuru değerlendirme süreçlerinde değerlendirilir, mevcut geliri ve riskine bakılarak bankanın kredi politikalarına uygun bir limit belirlenir. Bu limit, kredinin bağlı olduğu vadesiz mevduat hesabındaki bakiye tükendikten sonra, bir nakit çıkış talebi olduğunda devreye girer.
Kredi kartı ve KMH faiz oranları arasında uçurum büyük
Artı para hesabı için belirlenen faiz oranı aylık %5,25 kredi kartı nakit avans faiz oranı ise sadece %2,34. Gördüğünüz gibi aylık faiz oranı açısından önemli bir fark var. Kredi kartı asgarisini ödeyene nakit avans yasak
Kredi kartı nakit avans işlemlerinde %3.2 + 5 TL lira bir ek ücret ve komisyon söz konusuyken, kredili mevduat hesaplarında ücret veya komisyon kesilmiyor. Kredi kartıyla ilgili düzenlemeler nedeniyle kredi kartlarına üç dönem üst üste asgari tutarı yatıran kart sahiplerinin kredi kartı nakit avans limitleri sıfırlanıyor. Ama KMH uygulamaları sürekli kredi olmaları nedeniyle böyle bir sınırlama söz konusu değil.
Kartı nakit avansa kapatılan KMH’a mı sarılıyor.
“Denize düşen yılana sarılır.” diye bir Türk atasözü vardır. Geçen hafta elimize geçen bir PR bülteninde BDDK verilerine dayanarak yapılan ilginç bir analiz bize bu atasözünü anımsattı. Haziran 2011 tarihinde itibaren devreye giren “üçay üst üste kredi kartı borcunun asgarisini yatıran tüketiciye nakit çekme yasağı getirilmesine dair uygulama” kredili mevduat hesaplarının kullanımını artırmış gözüküyor. Eğer bu analiz doğruysa, BDDK’nın kredi kartı mağdurları artmasına aldığı önlemler halkı nakit finansmanı ihtiyaçlarını karşılamak için çok daha maliyetli ürünlere yönlendirmeye başlamış. Kredili mevduat hesabı uygulamalarda kredi kartlarına benzer bir regülasyona başlamış. Kredili mevduat hesabı uygulamalarında kredi kartlarına benzer bir regülasyona ihtiyaç olduğunun uzun zamandır altını çiziyoruz. Ancak bununla ilgili bir aksiyon henüz alınmadı. BDDK’nın bu konuya eğilmesi için konunun öncelikle Ali babacan’ın dikkatini çekmesi gerekiyor anlaşılan.