Miles & Smiles kredi kartı programı.

Yeni Miles & Smiles kredi kartı programı neler getiriyor.
İsim değişikliği uygulaması “Bir kredi kartı programında tüm kartlar kaç kere değiştirilebilir.” sorusuna güzel bir yanıt olmuş. Hatırlayacaksınız, Garanti bankası Shop & miles döneminde porföyde bulunan normal statülü tüm Visa kredi kartı sahiplerine hem MasterCard, hem amex logolu kredi kartı göndermişti. Hatta bu manevra kendisine kart sayısında rekabet eden diğer bir bankaya karşı önemli bir avantaj sağlamıştı. Konuyla ilgilenenler olarak bu son hareketin arkasındaki motivasyonu merak etmemek mümkün değil. Biz amacın mil puanlarındaki yapılan değişikliği gölgede bırakmak olduğunu düşünüyoruz.
Yeni Miles & Smiles kredi kartı programında üç ana kart tipi ve bunların her birinin altında üçer tane alt tip bulunuyor, aynı THY Miles & Smiles yolcu programındaki segmentin uyarlanması gibi,
Yeni mil kazanım oranlarıyla beraber programda yapılan en önemli değişiklik, mil kazanımı için kartın fiziksel olarak kullanım gerekliliği gibi yazılamayan bir şart getirilmemiş olması. Evet yanlış duymadınız, Miles & Smiles kredi kartlarından yapılan otomatik fatura ödemelerinden, sigorta, emeklilik ve vergi/ceza ödemelerinden mil kazanılmıyor. Diğer bir deyişle Garanti yeni nesil şubesiz bankacılık üzerinden kredi kartlarınıza tanımladığınız ödemelerin hiç birinden mil kazanamayacaksanız. Burası çok net değil ama umarız internet vergi dairesi üzerinden 3D secure ile yapılan ödemeler ki bunlar özellikle MTV ödemelerinde önemli tutarlara ulaşabiliyor mil kazanımı söz konusu olur.
Tüketici finansmanı ürünlerinde karmaşık uygulamalara karşı olduğumuzu birçok defa dile getirmiştiik. Daha önceki “1 TL’ye 1 mil” uygulaması bu açıdan olumlu ve net bir mesaj veriyordu, ama bu kart grubu ve işlem yapılan sektörlere bağlı yapılan değişikliğin olayı gereksiz yere karmaşıklaştırdığını düşünüyoruz. American Express kredi kartlarının daha avantajlı mil kazanımlarına imkan vermesinin de karlılık açısından sürdürülebilir olmadığının, THY’ye ödenen ücretlere karşılık olarak da bazı karlılık odaklı değişimler gerektiğinin farkındaydık ama kantarın topuzu burada sanki biraz kaçmış gibi.