Kredi kartı limiti neden önemlidir.

Kredi kartı limit kullanımı ve kredi skoru
Öncelikle zaman zaman karşılaştığımız ve önemli olduğunu düşündüğümüz bir yanlış anlamayı düzeltmek isteriz. Kredi kartı limitinizin ne kadarını kullanırsanız, o kadar yüksek kredi skoruna sahip olacağınıza dair söylentilere itibar etmeyin. Türkiye için konuşuyorsak böyle bir durum söz konusu değil. Yeni kredi kartı başvurularında ödeme sorunu olmayan kredi kartlarınız, değerlendirme ve limit belirleme sırasında geliriniz hakkında bir referans kabul edildiği için etkili olabilir, ancak limit kullanımı kredi skorunu pozitif etkileyen bir faktör değildir.

Kredi kartı limiti ve asgari ödeme tutarı ilişkisi
Bundan birkaç yıl öncesine kadar kredi kartı asgari ödeme tutarları tüm kredi kartları için %20 olarak belirlenmişti. Aralık 2010 yılında, BDDK yayınladığı bir yönetmelikle kredi kartı asgari ödeme tutarlarını kredi kartı limitlerine göre yeniden belirledi. Bu düzenleme sonrasında özellikle kredi kartı dönem borcunun tamamını değil de asgarisini yatıran tüketiciler için yüksek limitli kart sahibi olmak dezavantajlı bir hale gelmiş oldu.

Kredi kartı limit aşımı faizi var
Kredi kartı limit ortalamasının 4000 TL’nin altında olduğu ülkemizde bize özel taksitli işlemlerin de etkisi ile bankaların yaptığı +taksit ve taksit erteleme zaman zaman kasada yetersiz limit mesajıyla karşılaşabiliyor. Eğer kart sahibi olduğunuz banka kredi kartı limit aşımına faiz uyguluyorsa, limit aşılması durumunda aynı gün, aşılan tutara alışveriş faiz oranı üzerinden faiz hesaplanmaya başlatıp, toplam borç bakiyesi tahsis edilen limite düşene kadar faiz işlemeye devam ettiriyor. Bu nedenle ” kart limitinin azı da çoğu da zarar ” diyerek kararında bir limit belirlemeye çalışmak önemli.