Yeni tüketici kanunu banka müşterileri.

Kredi kartı
1 Bankalar artık yıllık aidat olmayan bir kart türü çıkarmak zorundalar. Bu durum diğer kartlardan aidat alınabileceği anlamına gelebildiği için, kredi kartı aidatını geri almak için açılan davalar olumsuz etkilenebilir. Yalın kredi kartının taksit gibi özellikleri olmayacağı için kimse tarafından tercih edilmeyeceği söyleniyor. Ancak bankalar arasındaki rekabet ortamına bağlı olarak bu kartlara da ek özellikler tanımlanabilir.
Krediler
2 Tüketici kredisi kullanan kişi, artık bu krediden 14 gün içerisinde cayma hakkına sahip olacak. Caydığı zaman da parayı cayma bildirimini gönderdikten itibaren en geç 30 gün içerisinde ödeyecek.
3 Banka en az 2 taksidin ödenmemesi halinde tüketiciye ihtar çekerek bir hafta içerisinde ödenmesini, yoksa tamamını talep edeceğini söylüyordu. Bu 1 haftalık süre 30 gün olarak değiştirildi.
4 Tüketicinin açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılması yasaklandı.
Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde ise istediği sigorta şirketi ile imzaladığı poliçe, kredi veren kurum tarafından kabul edilmek zorunda olacak.
5 Bankaların, kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan, sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda tüketicilerden bir ücret ya da masraf talep edemeyecek. Ayrıca bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi birlikte kapatılmak zorunda olacak.
6 Bankalar tüketicinin açık talimatı olmadan kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapamayacak.
7 Konut kredisinde erken ödeme de uygulanan %2’lik erken ödeme cezası, kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde erken ödenen tutarın %1’e indirildi.